Val d'Aran
Art d'avantguarda i aigua per posar Vielha a Europa
La capital aranesa organitzarà el mes de juny un festival d'arts avançades en col·laboració amb cinc ciutats europees més
La idea s'afegeix a la promoció del Garona entre el turisme francès
Vielha vol que la Val d'Aran sigui alguna cosa més que neu a l'hivern i segones residències a l'estiu. El municipi va començar ara fa un any el contacte amb altres ciutats europees per valorar la possibilitat de portar a la Val d'Aran projectes culturals d'avantguarda, i finalment les gestions han fructificat. Vielha organitzarà, el mes de juny vinent, un festival d'arts numèriques. Es tracta d'un gènere artístic molt arrelat a França i altres països francòfons, a Austràlia i als Estats Units, i que consisteix en la utilització del llenguatge numèric per a la creació d'obres d'art. Es va començar a estendre a partir dels anys vuitanta amb els primers ordinadors personals com a suport a l'artista, i ha tingut un autèntic boom durant les dues dècades posteriors amb l'eclosió de l'era digital. Les obres són audiovisuals, escultòriques o de qualsevol altre material, i solen incloure interacció amb el públic. Una de les capitals europees d'aquest gènere artístic és Mons (Bèlgica), declarada capital europea de la cultura pel 2015, i Vielha ha aconseguit afegir-se a aquesta ciutat en l'organització d'un festival que tindrà finançament de la Unió Europea i en el qual participaran un total de sis ciutats: Mons, Vielha, Girona, Montpeller, Carcassona i Albi.
El festival se celebrarà a Vielha el mes de juny i reunirà centenars d'obres i artistes d'aquestes ciutats i també d'altres, segons ha anunciat l'alcalde de Vielha, Àlex Moga. La iniciativa –ha dit l'alcalde– pretén situar Vielha dins del mapa del món de l'art d'avantguarda i atreure a la Val d'Aran un nou tipus de visitant. L'alcalde està ara buscant el suport del Conselh Generau d'Aran i de la Generalitat de Catalunya perquè s'afegeixin al projecte i ajudin en el seu finançament.
El municipi no haurà de construir cap equipament nou, ja que la idea del consistori és aprofitar els equipaments existents com ara l'antic escorxador, un local social, el teatre i altres equipaments habituals del poble. “Un dels atractius d'aquest tipus d'art és la seva interacció amb espais tradicionals, de manera que es crea un llenguatge nou”, explica l'alcalde. “En el cas de Vielha, volem que el tema central del festival sigui la natura, el diàleg de l'art amb la muntanya, el paisatge i l'aigua.”
Precisament l'aigua és la base de l'altre gran projecte de promoció de ciutat que vol tirar endavant l'Ajuntament de Vielha: un projecte sobre l'aigua que marqui els itineraris del riu Garona, un dels rius més importants de l'Estat francès. Neix a les muntanyes araneses, s'endinsa a Occitània i desemboca a la costa de l'Atlàntic. El consistori prepara un projecte al voltant del riu.
LA XIFRA
LA FRASE
La lluita del Pirineu per trencar l'estacionalitat turística
La Val d'Aran és el territori amb més renda per càpita de Catalunya. Però aquesta riquesa es basa pràcticament en una sola carta: la neu. Durant quatre mesos de l'any, la vall atreu milers i milers de visitants, i els seus negocis hotelers i els seus comerços i restaurants treballen a ple rendiment.
Aturada immobiliària
El negoci de la neu també ha estirat durant anys el creixement immobiliari de la vall, en hotels, però sobretot en segones residències. Ara, l'aturada en sec del sector ha obert alguns interrogants de futur per a l'economia aranesa.
Alternatives
Actualment, diversos territoris pirinencs volen distingir-se amb punts d'atracció que trenquin l'estacionalitat i que aportin turisme a l'estiu i a la tardor. En aquest marc se situa l'aposta de Vielha per organitzar un important festival d'art avançat i també recuperar el riu Garona (s'han netejat les lleres i es prepara un projecte d'itineraris i interpretació del riu i l'aigua) per tal d'atreure turisme de natura. A l'Alta Ribagorça l'aposta és el romànic i el parc d'Aigüestortes; i al Pallars, el turisme d'esports i aventura.