Societat

Salut

L'amiant encara mata

El 12 de setembre va morir una dona de 46 anys que durant els cinc primers anys de vida va estar en contacte amb l'amiant de la roba del seu tiet, treballador d'Uralita

Va reclamar contra l'empresa al febrer

No va treballar mai a la fàbrica d'Uralita de Cerdanyola, però amb els seus cinc primers anys de vida compartint casa amb el seu tiet a Ripollet n'hi va haver prou perquè l'amiant li marqués la vida. Ja fa 13 anys que Uralita va tancar portes i el maleït polsim blanquinós ja no hi és, però malgrat aquestes absències l'amiant encara mata.

Ascensión García Jiménez, que vivia actualment a Barberà del Vallès, va morir el 12 de setembre passat als 46 anys a causa d'un mesotelioma pleural irreversible. L'origen de la seva malaltia, segons ella i els advocats del Col·lectiu Ronda, és la vulneració de la normativa de seguretat i higiene en el treball per part d'Uralita, ja que l'empresa no assumia la neteja de la roba de treball i els operaris l'havien de netejar a casa, un fet que provocava que les fibres d'amiant també afectessin els familiars de treballadors. García va portar el seu cas als jutjats el febrer d'aquest any ad-duint l'origen laboral de la responsabilitat d'Uralita i reclamant una indemnització de 615.000 euros. Ella no podrà saber com acabarà el cas, però el seu marit i els seus dos fills demanaran en breu la successió processal del cas i hi afegiran una demanda de danys i perjudicis per la seva mort.

El cas de García ha estat admès a tràmit pel jutjat social número 3 de Sabadell, però l'advocada del Col·lectiu Ronda Esther Costa augura que passarà “un any o més temps”abans no se celebri el judici. Segons aquest bufet d'advocats, “aquesta mort posa sobre la taula la terrible realitat d'aquests afectats passius que, en gran part, ignoren els seus drets”. I precisament per conscienciar la gent sobre la necessitat de fer-se revisions mèdiques preventives, avui (18 h) es fa una xerrada divulgativa a l'Ateneu de Cerdanyola.

Els malalts passius de l'amiant –que no han estat treballadors d'Uralita– van guanyar una primera batalla el juliol de l'any passat quan el jutjat de primera instància número 46 de Madrid va condemnar Uralita a indemnitzar 45 veïns de Cerdanyola i Ripollet amb 3,9 milions d'euros per haver patit danys per l'exposició a la pols d'amiant. Uralita té recorreguda la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.