Escola de geotèrmics
Els experts coincideixen a assenyalar el sector de les energies renovables i la sostenibilitat com el tractor que ajudarà l'economia catalana a sortir de la crisi. El Consorci del Parc Central del Vallès, que es va crear el 1996, en uns terrenys agrícoles de vint hectàrees entre Sabadell i Barberà del Vallès, ja fa anys que treballa amb la formació i l'educació a través del Centre de Divulgació Ambiental (DIMA). Es tracta d'un espai per a exposicions, actes, jornades, conferències, tallers didàctics i visites escolars que inclou instal·lacions com un molí o plaques solars que produeixen energia netes.
Aquest any, però, el Consorci del Parc Central del Vallès ha fet un pas endavant en el desenvolupament del seu pla director amb la instal·lació d'un sistema de climatització geotèrmic, que té un pressupost total estimat de 96.000 euros i que s'inaugurarà al novembre. El principal objectiu d'aquest projecte, que compta amb ajuts de la Generalitat i de l'Institut Català d'Energia (Icaen), és la formació de professionals que tinguin una nova oportunitat amb una energia en creixement. De fet, el Gremi d'Instal·ladors de Sabadell i comarca, que hi col·labora, possibilitarà l'adaptació als canvis en les qualificacions de professionals instal·ladors en actiu i el manteniment dels llocs de treball del sector. El regidor de Sostenibilitat de Barberà del Vallès i membre del Consorci del Parc Central del Vallès, Joan Colomer, ha avançat que el gremi organitzarà després de la inauguració cursos com a prova, però el 2012-2013 s'implantaran altres cursos de diferents nivell, però sobretot els adreçats a la formació dels professionals que hi treballen. Amb aquest projecte, Colomer ha indicat que el DIMA es converteix en una “icona” en la formació i la divulgació de la sostenibilitat amb l'objectiu de transformar la crisi en una oportunitat de futur.
El sistema de climatització geotèrmic estarà equipat amb elements de mesura com comptadors que registraran l'energia tèrmica produïda per poder contrastar-ho amb l'energia consumida. El gremi utilitzarà les dades obtingudes en l'estudi de l'eficiència i les farà servir com a element didàctic en els cursos de formació d'instal·ladors. També es posarà un rètol indicant el nombre de perforacions i la seva profunditat. A més, hi haurà una arqueta d'un metre de diàmetre que permetrà els visitants visualitzar un tram del col·lector.
L'empresa Geotècnics Innova, amb seu a Sant Quirze del Vallès, ha estat l'encarregada d'instal·lar el sistema de geotèrmia. No obstant això, en part d'aquests treballs ja s'ha fet formació, ja que hi han participat alumnes d'una casa d'oficis de Barberà del Vallès. S'han utilitzat dues maneres de captar energia del terra: una per perforació profunda amb cinc forats de cent metres de profunditat, i l'altra, amb efectes didàctics, on hi ha una captació horitzontal amb una profunditat d'un metre i mig.
L'energia geotèrmica consisteix en l'aprofitament de l'energia en forma de calor emmagatzemada en el subsòl. La temperatura de les capes internes de la terra és constant –a diferència de l'exterior, que és variable en funció de l'època de l'any– i això permet no haver de realitzar un esforç afegit per augmentar la calor a l'hivern o el fred a l'estiu. El sistema té una bomba de calor que envia aigua freda amb anticongelant a través d'un tub de polietilè continu que al final fa un colze de 180 graus i torna a pujar formant un circuit tancat. L'aigua absorbeix la calor, ja que el subsòl està calent. En el cas del Parc Central del Vallès, a uns 17 graus. Aquest salt tèrmic multiplicat pel cabal i per la calor específica de l'aigua resulta la potència en forma de kilowatts. Quan aquesta energia tèrmica arriba a la bomba de calor, l'agafa a baixa temperatura i la transforma en energia tèrmica amb alta temperatura per l'efecte de bombejar calor. A l'estiu, la bomba de calor, absorbeix calor de l'edifici i l'injecta al terra fent el recorregut invers per fer funcionar la climatització.
D'aquesta manera s'aconsegueix una eficiència més gran en un sistema tancat que pot durar “fins a l'infinit”, sense cap altre cost, segons assegura el director comercial de Geotècnics Innova, Bartomeu Casals, que subratlla que el seu rendiment és “molt elevat”, 450% de mitjana –per cada unitat de consum d'energia elèctric tens 4,5 unitats d'energia tèrmica–. Al DIMA s'extreuran 40 kilowatts de potència tèrmica que serviran per l'ampliació de la climatització de les dues sales que ocupen una superfície de 398 metres quadrats.
Geòtics Innova va ser una de les pioneres d'aquest tipus d'energia l'any 2002. Actualment, ja hi ha mig centenar d'empreses a l'Estat que desenvolupen aquesta tecnologia. “És una opció de futur i és una activitat que creix, perquè el cost de l'energia és alt”, argumenta Casals, que també admet que el cost de la inversió no és baix. “S'amortitza ràpidament”, defensa el director de Geotècnics Innova, que afirma que aquesta font d'energia és inesgotable. A Sabadell, ja hi ha l'edifici Alexandra, de 13.000 m² d'habitatges, que disposa de geotèrmia. Una de les ales del monestir de la Vall de Núria, que s'ha rehabilitat com a hotel recentment, també s'escalfa amb aquesta energia del terra. El monument de Colom de Barcelona té 40 kilowatts de potència tèrmica. L'Harmonia de l'Hospitale és una de les 800 instal·lacions a l'Estat de Geòtics.