Societat

Societat

Un carrer per als de la retirada, a Molló

El ple ha volgut que perduri en la memòria que el municipi va ser lloc de pas de més de 100.000 republicans que fugien de les tropes de Franco

El president de la República també té el seu carrer pels fets de Prats

L'Ajuntament de Molló ha volgut fer perdurar la memòria dels exiliats republicans

L'any 1939 més de 100.000 repu­bli­cans van haver d'empren­dre el dolorós camí de l'exili a través del pas fron­te­rer de coll d'Ares i de coll Pre­gon, al muni­cipi de Molló, cap als pobles nord-cata­lans de Prats de Molló i la Presta, sota admi­nis­tració fran­cesa. Molts per no tor­nar. De fet, els veïns del poble de Molló i tots els seus nuclis –Fabert, Gines­tosa, Espi­na­vell i el Ribe­ral– van ser invo­luntària­ment tes­ti­mo­nis de pri­mera fila d'una més de les tragèdies de la guerra civil espa­nyola.

Ara, l'Ajun­ta­ment de Molló ha vol­gut home­nat­jar-los i fer per­du­rar la memòria d'aquests exi­li­ats dedi­cant-los un dels nous car­rers de la urba­nit­zació de Can Gas­siot. És el car­rer de la Reti­rada. Con­so­lida així tot un seguit de pro­pos­tes en aquest sen­tit que va posar en marxa l'any 2009 en el marc del 70 ani­ver­sari del final de la guerra civil espa­nyola. Va crear rutes a peu i en BTT pels antics camins de la reti­rada, una ruta guiada per aquests camins fins a coll d'Ares i, sobre­tot, va reins­tau­rar la fira trans­fron­te­rera amb Prats de Molló dedi­cant-la als qui van seguir el camí de l'exili. De fet aquesta fira, que el 2012 se cele­bra el dia 6 de maig, entre mol­tes altres acti­vi­tats, recrea l'entrada de les tro­pes de Franco a Molló, esce­ni­fica la reti­rada de les tro­pes repu­bli­ca­nes fins a coll d'Ares i pro­grama tot un seguit de con­ferències sobre el tema i actes cul­tu­rals, com reci­tals de cançons i poe­mes patriòtics. A tot ple­gat, cal afe­gir-hi el Museu de la Reti­rada de Cam­pro­don, amb els objec­tes bèl·lics aban­do­nats per les tro­pes repu­bli­ca­nes reco­llits per Lluís Bas­sa­ga­nya i Ale­xan­dre Cua­drado.

L'Ajun­ta­ment de Molló ha dedi­cat un altre nou car­rer de la mateixa urba­nit­zació al pre­si­dent de la segona república Fran­cesc Macià pels fets de Prats de Molló del 1926. Macià va plan­te­jar una incursió per pro­cla­mar la nació cata­lana des de Prats. Ho va pre­pa­rar amb 600 homes que amb esca­mots havien d'arri­bar fins a Olot on se n'hi havien d'afe­gir 900 més i esten­dre la revolta apro­fi­tant una jor­nada de vaga de la CNT. Poc abans, però, van ser detec­tats i detin­guts.

Els noms dels nous car­rers for­men part del nomenclàtor apro­vat en l'últim ple, on, a part dels dos citats, se n'hi van incloure deu més. Es tracta o bé de car­rers que ja tenien noms, però que encara no eren ofi­ci­als, majo­ritària­ment del nucli de Molló, o bé de noms de car­rers nous, també d'aquest nucli o de la urba­nit­zació de Can Gas­siot, al veïnat de Fabert.

A part dels car­rers dedi­cats a la reti­rada i a Macià, hi des­taca el car­rer de Fran­cesc Pas­to­ret, en Cisco del Carol, l'eugas­ser de Rojà i peça fona­men­tal de la Tria de Mulats d'Espi­na­vell que ha mort recent­ment. El con­sis­tori va acor­dar dedi­car-li un car­rer després del seu nome­na­ment com a fill il·lus­tre de Molló. També des­ta­quen el nom de la nova plaça del davant de l'Ajun­ta­ment, plaça Con­flent, i el vial d'accés al poble, que ara és el pas­seig del Valles­pir. La resta de noms de car­rers estan trets de la geo­gra­fia pro­pera, com Bati­ments, Ter, Tec, Puig­mal...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.