Societat

Viure el país aquest diumenge a France3

.Presentat per Joan Lopez, Viure al país d'aquest diumenge 13 de novembre presenta dos reportatges.

El primer tracta de la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya Sud, fins ara el català. Ja fa més d'un any que alguns pares d'alumnes han presentat una denúncia davant la justícia demanant que el castellà sigui també llengua vehicular, és a dir llengua d'ensenyament.

La justícia va acceptar la queixa i va donar raó a aquests pares d'alumnes. Una situació que va provocar un allau de protestes la societat civil catalana que considera una provocació posar en dubte el sistema educatiu per immersió lingüística símbol de democràcia. El govern de la Generalitat de Catalunya ha presentat un recurs davant aquesta decisió i espera guanyar la batalla.

El segon reportatge tracta del teatre en català a Catalunya Nord. Present al llarg del segle XX amb un munt de tropes amateurs, especialitzades el més sovint en teatre d'humor, aquest corrent és encara viu i representa el nostre teatre de bulevard, un corrent teatral amateur amb un tarannà rossellonès molt marcat i força arrelat a Catalunya del Nord i encar molt present amb, en particular, els grups Ultrera de Sureda i Fontfreda de Ceret del qual l'escriptor, cantant i poeta ceretà Pere Guisset va ser el protagonista principal fins a la seva desaparició fa una anys. Aquest teatre dóna l'ocasió de fer viure la llengua catalana, però la situació sociolingüística és avui dia diferent. El reportatge acaba preguntant-se si cal canviar de repertori o traduir les peces en francès. Una conclusió que sona com la crònica d'una mort anunciada...

França 3 Sud

Diumenge 13 de novembre 11h30.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.