maresme
Santa Susanna amplia l'oferta turística amb un museu dedicat a la pagesia
L'espai, situat en una antiga masia recuperada, pretén reivindicar les arrels agrícoles del poble i de la comarca
Obrir-lo ha costat uns 900.000 euros
Santa Susanna va obrir ahir les portes del nou Museu de la Pagesia, un espai didàctic i cultural ubicat a l'antiga masia de Can Cases del Racó, que amplia l'oferta de turisme familiar del municipi maresmenc. L'alcalde, Joan Campolier (CiU), explica que el projecte va néixer fa gairebé deu anys quan es va redactar el pla de dinamització turística i va sorgir la idea de crear aquest museu dedicat de forma monogràfica a aquest vell ofici. “Tampoc no volíem oblidar que Santa Susanna, abans de ser una població turística, havia tingut unes arrels agrícoles molt importants”, hi afegeix Campolier.
De fet, la història de poble està molt lligada al món de la pagesia, que s'inicia cap al segle XII, quan un bon grapat de pagesos es van instal·lar als terrenys allunyats de la platja, ja que eren molt aptes per al conreu i, a més, oferien resguard davant els atacs dels pirates. Al llarg de l'Edat Mitjana, els agricultors de la comarca van començar a treballar les terres més properes a la costa, i va anar sorgint una nova classe social, la noblesa terratinent, que va contribuir durant els segles XVI, XVII i XVIII a l'enriquiment de la zona.
La posada en marxa del museu, que ha rebut diferents ajuts d'altres administracions i del sector privat, ha costat al voltant d'uns 900.000 euros. Campolier destaca que es tracta d'un centre d'interpretació amb un alt interès que recull en un espai únic l'evolució històrica de la pagesia fins a l'actualitat i el futur del sector. En el recorregut es fa un tomb per la vida quotidiana dels pagesos, per la seva activitat marcada per les estacions de l'any i pels avenços tecnològics que han servit per optimitzar una feina cada cop més buida de mans.
L'objectiu no és un altre que mostrar com era el sector a les noves generacions. L'alcalde de Santa Susanna tampoc no amaga que el museu encara “ha de créixer més” amb noves propostes expositives, però que l'obertura al públic d'ahir significava “fer un pas endavant i una aposta valenta per consolidar el projecte”.
Una masia mig amagada amb un ús nou
El museu s'ha concebut a mida de la masia de Can Cases del Racó, una casona situada a la zona interior i boscosa del poble, que l'Ajuntament va adquirir fa alguns anys i que s'ha anat rehabilitant i condicionant per fases. “Es tracta d'un espai immillorable tant pel paisatge que envolta la casa com per les possibilitats que té”, defensa Joan Campolier.