Reportatge

La Diagonal s'eixampla

La 45a Fira dels Brocanters a la Diagonal inclou una mostra de caganers

L'avinguda Diagonal és una de les principals artèries de Barcelona. Ideada per Ildefons Cerdà dins del pla de l'Eixample, travessa ja, com indica el seu nom, en diagonal, tota la ciutat, des de Collserola fins al mar. Durant el seu recorregut d'onze quilòmetres creua places i vies importants i esdevé un dels eixos comercials i d'oficines més importants, especialment pel que fa a botigues d'alta costura, joieria i grans centres comercials. Des de fa més de 20 anys, quan despunta el Nadal, rep uns altres venedors.

A partir de demà els brocanters s'instal·len a la Diagonal per oferir l'oportunitat de comprar regals únics que ens transporten a altres èpoques. Recórrer la fira, per la banda muntanya de la Diagonal, entre plaça Francesc Macià i Beethoven, és com entrar al túnel del temps. Passejar entre més de 3.500 objectes carregats d'història porta el visitant enrere, molt enrere, potser als seus anys de joventut, fins i tot d'infantesa. La iniciativa, impulsada pel Gremi de Brocanters de Barcelona, s'eixampla amb la incorporació enguany d'una col·lecció de 200 caganers cedida pels Amics del Caganer.

En aquesta edició la fira tindrà també un estand amb CD amb música dels anys 40, 50 i 60 amb so procedent de vinils restaurats. Es podran comprar els CD i a més a més la fira tindrà música al llarg tot el dia, una banda sonora dels brocanters. Peces a peu de carrer, paisatge urbanita a la Diagonal, al costat dels vianants... Fins al 20 de desembre, l'avinguda es transforma.

Cada dia, per la Diagonal hi circulen vehicles privats, autobusos, bicicletes i vianants, una diversitat d'usuaris que, sovint, fa difícil la convivència. Per això, el món que dibuixen els brocanters s'agraeix especialment.

El tram de l'avinguda Diagonal entre Francesc Macià i el passeig de Sant Joan és el que conté el major nombre d'edificis protegits de l'avinguda. Alguns dels seus tresors són el Palau Robert, la Casa de les Punxes o el Palau Baró de Quadras.

Per arribar a l'actual configuració i travessar totalment Barcelona, la Diagonal ha necessitat 115 anys (1884-1999) i canviar de nom mitja dotzena de vegades (Gran Via Diagonal, Argüelles, Nacionalitat Catalana, Alfons XIII, Catorze de Abril, Generalísimo Francisco Franco, Gran Via Diagonal –de nou– i, finalment, Diagonal). L'any passat l'aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va promoure una consulta popular on es demanava als barcelonins com volien que fos la transformació del tronc central de l'avinguda.

Els ciutadans empadronats a la ciutat podien votar entre les tres opcions que es presentaven: dues d'aquestes alternatives optaven per la reforma: la A, per reconvertir el vial en un bulevard, i la B, per fer-ne una rambla. L'opció C descartaria ambdues reformes. Amb un 12,1% de participació el resultat va ser aclaparador: un 79,84% va votar per l'opció C, és a dir, deixar la Diagonal tal i com està. El projecte s'hauria de guardar en un calaix.

Amb anys d'història

Segons els organitzadors, aquesta 45a edició dels Brocanters a la Diagonal té tres paraules que la defineixen: antiguitats, col·leccionisme i decoració. La diferència entre antiquaris i brocanters és que mentre els antiquaris venen objectes i obres que tenen més de 100 anys, les peces dels brocanters tenen normalment 40 anys o més, fins i tot disposen d'objectes de decoració dels anys 60, 70 i 80 que són molt buscats. A més, els brocanters venen a preus més assequibles que els antiquaris.

Els objectes únics dels firaires atrauen públics de totes les edats, tot i que cada vegada els joves s'hi acosten més. Les noves generacions veuen els brocanters com a subministradors d'objectes de decoració que personalitzen les seves llars, que donen un toc d'originalitat imprescindible en mobles tot sovint massa de sèrie.

D'aquesta manera, han volgut per a la seva llar aquella cadira de disseny dels anys 60, potser de plàstic, de color i psicodèlica. O aquell moble antic que han posat al menjador i que contrasta amb el mobiliari modern que tenen. O un objecte antic al passadís... Aquesta aliança serà una de les claus dels propers anys en el món dels brocanters.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Travessa en diagonal tot Barcelona, des del Fòrum fins arribar als límits municipals amb Esplugues de Llobregat.
En metro. Línies de metro TMB: L3, L5, L6 i L7 i correspondència a Ferrocarrils de la Generalitat

DADES D'INTERÈS

Lloc. Avinguda Diagonal de Barcelona (entre pl. Francesc Macià i carrer Beethoven)
Dates. Del 10 al 18 de desembre
Horari. De les 11 a les 21h
Expositors. 18
Nombre de peces. Aproximadament 3.600
Entrada. Gratuïta
Què s'hi pot trobar? Llibres, joies, mobles, llums, telèfons, quadres i altres peces que rememoren èpoques passades.

Uns 200 caganers

M.J.R.

Com a parella de ball ideal, l'edició d'enguany inclou una col·lecció fantàstica de 200 caganers cedida pels Amics del Caganer. La mostra, que es presenta sota el lema: Una exposició per treure's la barretina, permetrà gaudir de caganers que van des de finals del segle XIX fins a peces de l'actualitat. Les figures s'exhibiran en vitrines i estaran agrupades per diferents categories: músics, àngels, dimonis, metges, guàrdies civils, caganeres, capellans i frares, esportistes...

El caganer és una de les figures més característiques i entranyables de la imatgeria popular nadalenca catalana. La inserció d'aquesta desinhibida i controvertida figura al pessebre és un contrapunt que humanitza la representació del misteri de Nadal. L'associació Amics del Caganer es va fundar el Nadal de 1990 amb la voluntat d'aplegar persones interessades en aquesta figura i alhora potenciar activitats encaminades a donar-la a conèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

La 080 Barcelona Fashion tornarà al recinte de Sant Pau del 14 al 17 d’octubre

Barcelona
SALT

La plaça Llibertat culmina una nova edició del projecte artístic i comunitari de ‘Segona residència’

SAL / GIRONA

Roses treballa a través del Pla Educatiu d’Entorn el benestar entre infants i joves

ROSES

Comencen les obres de rehabilitació de la residència de gent gran

SANT HILARI SACALM
El factor humà

L’altra roja

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ