Societat

Carme Ruscalleda: “La meva néta hi juga”

La cuinera Carme Ruscalleda cada any fa el pessebre

El pessebre actual, de fusta, l'hi va regalar un amic fa tres anys

Al menjador de casa, també hi té muntat un arbre de Nadal i el tradicional tió tapat amb una manta

La millor cui­nera del món ha can­viat el pes­se­bre de figu­res de fang (“que sem­pre aca­ba­ven ampu­ta­des”) i plàstic de quan els seus fills eren petits per un pes­se­bre de fusta que li va rega­lar un amic. El que ha man­tin­gut aquest nou pes­se­bre és l'atracció de la més petita de la casa (en aquest cas ja no són els fills, sinó la néta de cinc anys) per jugar-hi. “Aquests dies un cop passa la porta de casa el pri­mer que fa és anar al pes­se­bre i aga­far les figu­res per mun­tar-se les seves pròpies històries”, diu Carme Rus­ca­lleda, que encara riu quan recorda com juga­ven els seus fills amb el pes­se­bre i com s'enfa­dava la seva mare quan els nens come­tien “alguna irre­verència”. “Per exem­ple, aga­fa­ven el sant Josep i el posa­ven fent de pas­tor o de caga­ner i al revés... La mare això ho por­tava fatal i em renyava a mi. De fet em renya si encara hi ha que algú ho fa!”, explica.

El seu marit, Toni Balam –la
seva mà dreta al Sant Pau i a la
vida–, és ara mateix un fidel segui­dor d'aquest cos­tum de moure les
figu­res de lloc. Però no les de casa, sinó les de la botiga d'un amic
cada cop que hi entra. “Obro la
porta i quan no em veu li can­vio
la mare­dedéu de lloc”, diu rient. També és una tra­dició que l'amic s'enfadi amb indulgència.

El pes­se­bre de blocs de fusta de la Carme i en Toni –de fet, les figu­res impres­cin­di­bles del nai­xe­ment– els el va rega­lar fa tres anys un amic, i el dis­seny s'adapta per­fec­ta­ment a la deco­ració del men­ja­dor de casa, d'un gust ele­gant i gens recar­re­gat, en què tam­poc fal­ten ni l'arbre de Nadal ni el tió. A casa de Carme Rus­ca­lleda, com en mol­tes famílies cata­la­nes, passa que ho cele­bren tot, i la pura tra­dició nos­trada de fer el pes­se­bre no és incom­pa­ti­ble amb altres cos­tums. La cui­nera, que té a favor seu cinc estre­lles Mic­he­lin, no l'ha dei­xat de fer mai, el pes­se­bre. “Encara que fos damunt d'una
safata!”, diu. A més, en té un
de molt petit din­tre d'una olla col·locat a la seva habi­tació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.