Societat

Nit de Reis al País Valencià

La crisi influeix amb les cavalcades dels pobles mentre els més joves esperen la festa amb il·lusió

D'un any per a un altre, les cavalcades de Reis d'Orient programades a una gran part de les localitats, pobles, viles i ciutats valencianes, baixen els pressupostos. De dalt a baix del territori, la crisi ha fet mella en aquestes celebracions i resulta estrany el municipi que no ha pegat una forta retallada en el pressupost previst en un principi.

Aquesta nit és nit d'il·lusions per als més menuts de la casa i des de Vinaròs fins Oriola, des del Racó d'Ademús fins la comarca de l'Horta, sumant-hi la Ribera, l'Alcoià, els Serrans, la Vall de Cofrents i la Safor, la màgia dels Reis d'Orient es tornarà a donar, però en aquesta ocasió amb menor intensitat.

A Xirivella, el veïnatge hi participa de la corrua que acompanya ses majestats, Xàtiva també baixa el to de les celebracions acostumades i l'acte de major interés es produirà amb la visita dels mags a l'Hospital Lluís Alcanyís. La vila de Morella continua la tradició que se circumscriu a la nit de l'anunci i a la corrua d'arribada i passejada pel nucli històric.

També a Alaquàs, més d'un centenar de veïns faran possible esponjar el pressupost adreçat a la cavalcada de reis, com també es viurà aquest mateix efecte de participació de més de 300 persones col·laborant-hi a Banyeres de Mariola, Alcoi, Oriola, Torrent de l'Horta i altres tantes viles i ciutats valencianes.

A Alcoi la més antiga

Redacció

La seua celebració s'ha realitzat de forma continuada des de 1885, si bé els seus antecedents documentals es remunten a l'any 1866. És, sens dubte, una de les Cavalcades de Reis Mags més antigues de totes les que se celebren al'Estat espanyol i, possiblement, al món. Al novembre de 2001, la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi va merèixer la declaració de Festa d'Interès Turístic Nacional.

Actualment, de la seua organització s'ocupa la Regidoria de Festes de l'Ajuntament d'Alcoi, en col·laboració amb l'Associació de Sant Jordi. En la Cavalcada participen més de mil alcoians i alcoianes: patges i portatorxes, servidors i escortes; carros engalanats i carrosses; les bandes de música locals i els grups de danses 'Carrascal' i 'Sant Jordi'. Tots hi coneixen el seu paper i uneixen el seu esforç per a donar calor i brillantor a la visita de Melcior, Gaspar i Baltasar, que avancen amb sumptuositat damunt elegants camells. Ells són el centre de l'atenció de milers de mirades i a ells s'acosten els més menuts per a rebre una carícia o un bes. La llum de les torxes contribueix a dotar de màgia aquest espectacle visual que s'enriqueix i guanya en sumptuositat amb melodies musicals escrites per a l'ocasió, que interpreten les tres bandes de la localitat ('Corporació Musical Primitiva', 'Societat Música Nova' i 'Unió Musical') i diferents agrupacions de dolçaines i tambors. Una legió de patges, els negres, són els encarregats de dur als xiquets els seus regals. I per a això fan servir llargues escales de mà amb les quals pugen als balcons de les cases. Centenars de paquets ordenats als camions que van darrere de la comitiva, són distribuïts entre els destinataris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.