Societat

INSTITUCIONS

El Consorci del Fluvià es replanteja a la baixa els seus objectius

El nou ens renuncia a projectes d'envergadura perquè no disposa de recursos i, de moment, es limitarà a impulsar activitats de poc cost

El Consorci del Fluvià ha nascut en una mala època. Conscients que no poden esperar gaires recursos econòmics per part de les administracions superiors, i atès que les seves pròpies arques estan buides, els 19 municipis que l'abril de l'any passat van constituir l'ens per impulsar projectes i solucionar problemes comuns s'estan replantejant a la baixa els seus objectius. Almenys a curt termini, les accions que podrien emprendre seran la senyalització de camins, la confecció de rutes per fer a peu o en bicicleta, dibuixar idees per executar a llarg termini i poca cosa més. Es descarten del tot projectes d'envergadura com ara la recuperació del patrimoni arquitectònic i industrial que es conserva a les vores del riu i que en el moment de planificar l'ens es va considerar una iniciativa cabdal per atraure l'anomenat turisme verd.

Nova etapa

El mes passat van elegir Rosa Teixidor –regidora d'Esponellà– com a nova presidenta, en substitució de Roger Biosca. Teixidor ha anunciat que a partir del mes que ve es prendran decisions concretes, una de les quals haurà de ser la quantitat de diners que cada consistori ha d'aportar al consorci. També, el nomenament dels responsables de les diverses àrees en què es divideixi la gestió de l'ens. Els projectes que pugui impulsar el consorci es basaran en un pla de gestió que va coordinar el biòleg Deli Saavedra. El document fa un retrat, entre altres aspectes, de la riquesa faunística que depèn del Fluvià –s'hi esmenten tretze espècies d'amfibis, disset de peixos, setze de rèptils, 160 d'ocells i 26 de mamífers– i el patrimoni arquitectònic i etnogràfic que s'hi conserva, com ara un centenar d'esglésies, ermites, coves i jaciments arqueològics –a més de tot el barri vell de Besalú– rescloses, algunes centrals elèctriques i molins.

LA XIFRA

19
municipis
dels 21 possibles, pertanyents a tres comarques diferents, formen part de l'ens.

LA XIFRA

7.300
hectàrees
dels termes dels municipis agrupats pertanyen a àmbits relacionats directament amb el riu.

LA FRASE

Hem de ser realistes. A curt termini no podem comptar que ens arribin gaires recursos
Rosa Teixidor
PRESIDENTA DEL CONSORCI DEL FLUVIÀ

Agrupen 11.000 habitants

Els municipis que integren el Consorci del Fluvià són: Argelaguer, Bàscara, Besalú, Cabanelles, Crespià, Esponellà, Garrigàs, Maià de Montcal, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Serinyà, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilaür i Vilademuls. Entre tots sumen uns 11.000 habitants. No formen part del consorci els municipis de la capçalera i de la desembocadura del riu perquè ja estan integrats en uns parcs naturals (de la zona volcànica i dels Aiguamolls, respectivament), ni tampoc Montagut i Oix i Navata, que hi van renunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.