Joan Hernández Serret
L'entrevista
“La figura de Jesús pot unir les diferents religions”
Coordina a Esparreguera unes conferències sobre la visió que les quatre grans religions tenen de Jesús.
El que s'ha volgut fer és conèixer
i apropar la figura de Jesús des de la visió que en tenen budistes, jueus, l'islam i cristians i preparar així una mica l'obra de la Passió, que s'inaugurarà quan acabin les conferències, el 4 de març.
Com el veuen els budistes?
Jesús és vist com un bodhisattva, una persona que renuncia a entrar a la il·luminació fins que tots els éssers s'hagin alliberat del sofriment. És la compassió en acció però amb saviesa. El bodhisattva és un ideal de vida al qual tot seguidor budista aspira a convertir-se. N'hi ha d'altres, com el dalai lama. Jesús és un ésser il·luminat i que ha aconseguit sis perfeccions: la saviesa, l'ètica, la generositat, la paciència, la concentració i la perseverança. Ha arribat al màxim. Per tant, és una figura en què molts budistes veuen la realització, un buda vivent. Buda va viure en plenitud i amb senzillesa i parlava amb paràboles per arribar al cor de les persones, més enllà de la seva classe i saviesa, igual que Jesús.
Com el veuen els jueus?
Pels jueus, Jesús, conegut com a Yeshua, neix jueu, creix jueu i mor jueu. El veuen com un rabí. Per alguns és un gran rabí i un gran coneixedor del Talmud, és a dir, no només de la tradició escrita, la Torà, sinó també de la tradició oral.
I per als musulmans?
L'Alcorà i els hadits, relats atribuïts a Mahoma, consideren Jesús un profeta. Mahoma cita Jesús com un profeta d'alt nivell i consideració. És molt preuat i estimat pels musulmans. Fins i tot diuen que quan arribi el judici final Jesús també s'apareixerà.
Al final es donarà el punt de vista cristià?
Intentarem apropar-nos a la seva figura i entendre més aspectes de la seva vida perquè així s'entengui el que és la Passió.
...
Jo plantejo que la figura de Jesús pot ser un punt d'unió de les diferents confessions, un punt de debat teològic entre religions.
Jesús és encara un desconegut?
És un gran desconegut i cada cop ho és més. Una amiga professora d'història de l'art a la UAB diu que els alumnes a vegades no saben ni qui és sant Josep, ni què és la Trinitat... i això és imprescindible per entendre la nostra societat, l'actualitat, la nostra cultura, l'art, la música, la literatura... El fet religiós, més enllà de si ets creient o no, és imprescindible!
Als fidels d'altres religions els deu sorprendre tanta ignorància.
Estan sorpresos d'aquesta desafecció. Els musulmans, en especial, no comprenen el poc interès per conèixer les nostres arrels, les nostres pròpies tradicions.