Conca de Barberà
L'Espluga dels francolins
Una joveníssima associació fa campanya per apadrinar la tornada a la vila dels ocells que li donen cognom
Són tot just set nois espluguins entre 13 i 15 anys, i els animals són la seva passió. Fa dos estius, per divertir-se, van començar a criar coloms en una finca que els van cedir vora el poble i a partir d'aquí es van anar engrescant: gallines, oques, periquitos, conills... Així naixia la Jove Granja de l'Espluga, un espai de què ara tenen cura per torns i on passen la majoria d'hores fora de l'institut. I que poc o molt s'autofinança amb la venda d'ous i dels mateixos animals o fins i tot el seu lloguer. L'agost passat, durant la Festa de la Verema de la Conca de Barberà, ja van ser la sensació per la seva joventut i empenta i pel ruc amb què oferien tombs pel recinte, que els va permetre fer un raconet.
Va ser llavors quan van llençar un nou repte, el retorn del francolí, un ocell semblant a la perdiu ja extingit als boscos catalans –si bé no a les granges–, que dóna nom al riu que neix aquí i, de pas, cognom a la vila. I que forma part de l'imaginari del país, ja que s'hi fa referència expressa en El cant dels ocells.
Ara els nois han començat a complir la seva fita. Per la 447a Fira de Sant Vicenç, el cap de setmana passat, la Jove Granja llençava, amb èxit, la campanya d'apadrinament de francolins. Ja tenen vuit padrins i quatre més d'emparaulats que, per 30 euros, han rebut un certificat i veuran el seu nom inscrit vora la gàbia on s'instal·laran a partir de l'estiu al jardí dels Francolins, l'espai ara municipal on durant molts anys se n'havien exposat quan pertanyia al Casal. I que cap dels nois recordava.
Ara tenen un sol exemplar, però esperen rebre la resta –de diverses procedències per evitar malalties, fins i tot d'Itàlia– després que criïn a la primavera. La idea és adquirir mascles i femelles per aparellar-los a la granja abans d'exposar-los. Serà la garantia que el francolí no tornarà a deixar l'Espluga.