Societat

Societat

Menjar-se la vall

L'escola Doctor Robert de Camprodon ha visitat l'escorxador de la vila, on se sacrifiquen poltres de muntanya

El projecte ‘Ens mengem la vall' promou els productes del territori

Els alum­nes de cicle supe­rior de l'escola Doc­tor Robert es men­gen la vall de Cam­pro­don. No ho fan lite­ral­ment, és clar. És el nom amb què aquest cen­tre ha bate­jat una experiència per conèixer de pri­mera mà el cicle dels cavalls piri­nencs de la vall, que aplega part de Cam­pro­don, els muni­ci­pis Molló, Set­ca­ses, Vila­llonga de Ter, Lla­nars i Sant Pau de Segúries, on aquest tipus de bes­tiar està ple­na­ment implan­tat. En aquesta ocasió, i amb el lema “Anem a l'escor­xa­dor!”, han visi­tat l'escor­xa­dor de Cam­pro­don, on el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Cri­a­dors d'Eugues de Mun­ta­nya del Ripollès, Joan Moret, ha fet de guia de l'equi­pa­ment i n'ha expli­cat el fun­ci­o­na­ment.

Con­ti­nu­ant amb el cicle de vida dels cavalls de carn, Pas­to­ret ha expli­cat als alum­nes com els pol­tres arri­ben a les qua­dres, pas­sen la revisió dels vete­ri­na­ris i entren a l'escor­xa­dor. Seguint el cir­cuit, han pogut veure què es fa en cada espai i com es van rea­lit­zant pro­ves sanitàries al llarg de tot el procés. El pre­si­dent dels cri­a­dors de cavalls de mun­ta­nya ha vol­gut des­mun­tar alguns dels mites fal­sos que cir­cu­len res­pecte al sacri­fici d'aquests equins i ha fet espe­cial èmfasi en aspec­tes com ara el benes­tar ani­mal, la nor­ma­tiva vigent i les mesu­res sanitàries que s'han de seguir.

La visita ha aca­bat amb la par­ti­ci­pació directa dels alum­nes del Doc­tor Robert. En con­cret, i guiats per Joan Moret, cadas­cun s'ha fet una ham­bur­guesa de carn de pol­tre –una mena de vede­lla més dolça i rica en vita­mina E–, per degus­tar-la a la nit a casa seva.

En aquesta acti­vi­tat del pro­jecte Ens men­gem la vall, col·labo­ren les Cui­nes de la Vall de Cam­pro­don, l'escola Doc­tor Robert, la coo­pe­ra­tiva rama­dera de Molló, l'Asso­ci­ació de Cri­a­dors d'Eugues de Mun­ta­nya del Ripollès i la Fun­dació Jaume Casa­de­mont. La pro­moció dels pro­duc­tes agro­a­li­men­ta­ris de la vall de Cam­pro­don en l'àmbit local, l'edu­cació per a una ali­men­tació sana i de qua­li­tat i la vin­cu­lació del tei­xit social que con­for­men el sec­tor pro­duc­tiu del ter­ri­tori, les famílies, l'escola i el sec­tor de la res­tau­ració són els objec­tius bàsics que busca. La con­creció del pro­jecte inclou el tre­ball a l'aula, sor­ti­des i acti­vi­tats de camp. El pro­jecte Ens men­gem la vall de Cui­nes de la Vall de Cam­pro­don va obte­nir una de les beques de la Fun­dació Jaume Casa­de­mont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.