Societat

Ernestina Torelló

Empresària

“He de preservar el llegat de sis segles de vinyes”

Les vinyes de casa seva daten de fa 600 anys i han vist de tot: guerres, fil·loxera, bonança i fins i tot les càmeres de 'Nissaga de poder'. Els nous temps els han fet unir-se a Custo per crear el primer cava en 3D del món

De veritat la finca i les vinyes
Torelló tenen 600 anys?

Segur que de vinyes n'hi havia
des dels romans, però tenim proves documentals de compra d'un Torelló des del 1395. Guardem molt bé el pergamí en llatí que ho prova, i de llavors fins ara han passat 22 generacions, 23 si hi compto els meus fills (que ja s'hi dediquen)... i 24 si hi compto
els sis néts, encara petits!

Vol que els seus néts sentin
la terra com vostè?

Estic convençuda que els meus avantpassats naixien amb la consciència que el que heretaven ho havien de transmetre perquè és el que jo mateixa he viscut a casa i sento la necessitat de preservar el llegat. El primer que has de fer és que s'ho estimin i després, si els agrada i serveixen, ja seguiran.

Sis segles donen per a molt...

I tant! No tots ho van tenir fàcil per conservar la finca, entre Sant Sadurní i Gelida. El meu besavi va lluitar molt contra la fil·loxera i va ajudar molt els pagesos a replantar. Hi ha documents d' herències, pagaments, impostos de guerra... Reflecteixen la vida de la casa, però ja saps la dita: “No hi ha mort rica ni casament pobre.” Parlen de menys diners dels que hi ha i alguns detallen que es vol cobrar en metàl·lic perquè no es refien del paper moneda! Estan fets en llatí, després en català, en castellà i ara en català.
I esperem que així continuï!

Expliqui'm una anècdota d'algu-na avantpassada...

N'hi ha una que era carlina com l'administrador, i quan les tropes isabelines el van venir a buscar el va amagar sota les faldilles. “No sé on és! Que es pensa que el tinc al mirinyac?”, va dir al capità. I aquest, és clar, no hi va mirar.

Tenia els seus ulls blau intens?

Podria ser, perquè els anem heretant. Jo semblo alemanya. Tenim sang de les invasions eslaves i com que en el passat al Penedès les bodes eren entre gent de la comarca...

Les dues cases de la finca són de l'època medieval, però no tot, oi?

No, evidentment! No sobreviuríem. El meu pare, Francesc Torelló, va veure clar el 1951 que s'havia de deixar la venda a granel.
Jo de petita ja vaig veure el cava embotellat. La tecnologia també ha arribat al camp...

I el món 'fashion' a l'embotellat!

Sí, s'ha d'innovar per lluitar en el mercat internacional. Fa dos anys vam encarregar un disseny a Custo Barcelona per al Torelló Brut Gran Reserva i ens van omplir la botella d'espermatozoides de colors. S'han venut totes, les 14.229, i ja les busquen els col·leccionistes. Ara els n'hem demanat una de nova i ens han fet la primera botella en 3D del món d'un vi escumós. S'ha de veure amb ulleres 3D, com alguns dels vestits de la seva col·lecció de primavera.

És cert que van rodar ‘Nissaga de poder' a la finca? S'hi identifica?

Hi van fer alguns plans exteriors, sí, però a casa nostra no
hi ha aquell marro, eh?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.