Societat

Veu la llum el programa de les festes de Banyeres de Mariola

La publicació ix al carrer amb una tirada de 3.000 exemplars

El Teatre Principal de Banyeres de Mariola va ser de nou testimoni mut de la presentació de la revista-programa de festes de Moros i Cristians 2012 en la que van participar els dirigents de la Comissió de Festes de St. Jordi i membres de l'equip redactor. El nou programa de festes té una tirada de 3.000 exemplars amb un marcat sentit continuista en el seu format i determinats aspectes del disseny, tot i que s'ha produït una completa renovació dels membres de l'equip redactor com a l'igual quasi ha passat amb una gran part dels membres de la Comissió de Festes, segons va assenyalar la presidenta Mª Jesús Montava.

El nou programa està constituït per un total de 694 documents entre articles i fotos, consta de 12 seccions i té un total de 482 pàgines. Entre alguns dels aspectes rellevants que inclou la publicació hi figuren que a Banyeres hi ha un total de 2.388 festers censats, 14 menys que l'any anterior, dels que 1.065 pertanyen al bàndol cristià, mentre que 1.323 són del bàndol moro. Enguany també s'inclou l'itinerari de les dianes del 23 i 24 d'abril, la iconografia té un notable caràcter localista i quant a la secció de “Banyeruts amb nou propi”, l'edició rendeix homenatge als Voluntaris de Creu Roja i al desaparegut Matías Sanfrancisco “El blanco” per la seua bonhomia i participació en distintes institucions locals. A més, i per commemorar el centenari, junt a cada exemplar del programa es fa donació d'una edició facsímil del programa de 1912 cedit per la Confraria de St. Jordi.

En el transcurs de l'acte també es va procedir a l'acte de donació oficial de la partitura original i drets d'autor de la peça “Bañeres, himno”, composta pel músic alacantí Óscar Tordera que va dirigir la banda local La Filharmònica entre 1.941-43. Per a finalitzar, La Nova va oferir una mostra més del seu repertori integrat per 5 composicions festeres.

Per al president honorífic de la Comissió, l'alcalde Toni Belda, la presentació del programa de festes «representa una de les millors cartes de presentació del poble», degut a la marcada repercussió que té la festa des del punt de vista personal i social, «sent un document històric que millor explica el devenir de la població i l'evolució de la festa». Mª Jesús Montava considera que « la festa ha de ser lloc d'unió i harmonia, resultant convenient la reducció de despeses per a que de nou torne a tindre eixe valor autèntic en el seu propi benefici», animant així a què s'afavorisca de nou l'aparició voluntària de capitans i, finalment, Alejandro Francés, com nou Alcalde de festes, va animar a la concurrència a «viure la festa amb il·lusió com si fóra la primera vegada que es participa en ella».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.