Societat

Rasquera, pendent de l'alcalde

El pla contra la crisi i laplantació de cànnabis continuen “vius”

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, va fer públic ahir a la tarda que deixarà el càrrec, tal com havia anunciat prèviament, després que el suport a la plantació de cànnabis al municipi no arribés al 75% dels votants en la consulta de dimarts passat. “Dimitiré, el que no sé és si ho faré d'aquí a uns dies, unes setmanes o un mes, i ho faré de forma elegant i responsable”, va dir Pellisa, que hi va afegir que el moment per abandonar el lloc al capdavant del consistori de la Ribera d'Ebre el decidirà conjuntament amb la resta de l'equip de govern (ERC) i altres actors. De fet, l'encara alcalde no tancava la porta al fet que hi hagués altres dimissions a l'executiu, tot i que sí que va assegurar que el govern local no recaurà en mans de CiU, a l'oposició, i que, per tant, els edils de la llista d'ERC el continuaran controlant.

“El pitjor delicte que pot fer un polític és mentir”, va reconèixer Pellisa, que es va confessar “esclau” de les seves paraules. Menys clar va ser, però, en referir-se al futur del polèmic pla contra la crisi al municipi i si, finalment, la plantació de cànnabis podria quedar-ne fora. “En els propers dies elaborarem el full de ruta per al seu desenvolupament, però el projecte és viu a hores d'ara”, va afirmar.

Pellisa va vincular la seva decisió no sols amb els resultats de la consulta, sinó també amb el fet que s'hagi “personalitzat” el conflicte polític sobre la plantació. “Crec que hi ha gent que va votar que no perquè no estava d'acord amb aquest alcalde, no perquè no volgués el pla”, va confessar. L'alcalde de Rasquera veu també una “persecució” per part de CiU més enllà del nivell local, i que ve de la seva etapa com a president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i l'oposició al magatzem nuclear d'Ascó. “Estan posant tota la carn a la graella per treure'm del mig”, va denunciar.

Les reunions per meditar i planificar la seva marxa de l'Ajuntament van començar ahir al vespre amb una trobada de tot l'equip de govern. Avui està previst que Pellisa es reuneixi també amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum per estudiar el futur del projecte de plantació.

L'anunci de Pellisa arriba hores després que el president d'ERC a les Terres de l'Ebre, Gervasi Aspa, demanés a l'equip de govern de Rasquera que es mantingués en el càrrec. “La seua renúncia deixaria el poble orfe políticament, en un moment econòmic crític com l'actual i amb una oposició que no té cap tipus d'alternativa seriosa”, va dir Aspa.

Però l'anunci de dimissió de l'alcalde no va satisfer el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Rasquera, Bernard Farnós (CiU), que insisteix que la prioritat és que es paralitze la plantació de marihuana. “Reclamem a l'alcalde que sigui coherent, es va comprometre a paralitzar la plantació de cànnabis si no aconseguia un 75% dels vots en la consulta popular i a dimitir en bloc”, va manifestar Farnós, sorprès per l'anunci de dimissió de l'alcalde. Segons Farnós, si es produís la dimissió en bloc dels membres de l'equip de govern seria una comissió gestora qui es faria càrrec de l'Ajuntament i “s'acabaria el caos econòmic dels darrers vuit anys”. El deute municipal de Rasquera és d'1,3 milions d'euros.

Pel que fa a la persecució política de la qual Pellisa assegura que és víctima, Farnós va dir: “És un especialista buscant fantasmes, no entraré a fer-ne cap valoració.”

Avís de Felip Puig

En el cas que la plantació de cànnabis es materialitze, el conseller d'Interior, Felip Puig, va reiterar ahir que els Mossos d'Esquadra actuaran sense dubtar-ho. “Des d'un punt de vista policial, el referèndum no altera res”, va assenyalar Puig. Tot i respectar l'opinió dels veïns del municipi de la Ribera d'Ebre, que majoritàriament van votar a favor de la plantació, Puig va assegurar que si els Mossos la descobreixen aixecaran acta i ho posaran a disposició de la fiscalia, que serà qui determinarà si és constitutiu de delicte o no.

I en la mateixa línia es va pronunciar el delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarès. “Si la plantació de cànnabis tira endavant, serà la justícia qui determinarà si és legal o no”, va manifestar. L'informe jurídic del Departament de Governació sobre la legalitat de l'acord de ple encara no està acabat, però, segons Pallarès, podria enllestir-se en pocs dies. “Si l'alcalde és conseqüent amb el que va dir, la plantació s'hauria d'aturar”, va concloure Pallarès.

També el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va referir-se al polèmic projecte. Segons el ministre, el pla contra la crisi pot tenir “conseqüències negatives a llarg termini”. “No hem de prendre mesures per resoldre la crisi de les quals ens puguem penedir”, va dir.

29.02.12
Es va fer el ple
en què es va aprovar el pla contra la crisi i el conveni entre l'Ajuntament i l'associació de fumadors.
1,3
milions d'euros
aportarà l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum a l'Ajuntament si es fa la plantació.

Ressò internacional de la consulta

Diversos mitjans internacionals s'han fet ressò de la consulta popular de Rasquera, com per exemple la BBC, Euronews, France 2, agències com ara Associated Press (AP) i France Presse (AFP) i diaris com ara el Sun Times, Washington Post o Herald Sun. I és que el municipi de la Ribera d'Ebre es va convertir en un focus mediàtic i hi van fer cap desenes de periodistes de tot l'Estat espanyol i d'altres punts del món, com ara Al-Jazeera, la televisió coreana Korean Broadcasting System (KBS) o l'agència de notícies nord-americana Associated Press. El web de la televisió France 24 destacava ahir “El poble de Rasquera aposta pel cànnabis per sortir de la crisi”, en un article signat per la periodista Sarah Leduc. Le Figaro, per la seva banda, titulava: “Espanya: cànnabis contra la crisi.” En un article signat des de Madrid, el corresponsal de The Guardian, Giles Tremlett, explicava que “el pla de cultiu de cànnabis d'una localitat catalana no arriba al llindar del vot” del 75% que s'havia proposat el batlle. També des de la capital de l'Estat espanyol, el corresponsal del britànic The Independent, Alasdair Fotheringham, destaca que “un poble espanyol vota per aturar que les finances es deteriorin fent créixer marihuana”. El Daily Mail, en un text de Tom Worden, exposa els resultats del referèndum i parla amb l'alcalde, que creu que “l'Ajuntament podrà tornar el seu deute en dos anys” gràcies a la plantació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.