La nit dels símbols
La festa d'enguany coincideix amb la proposta de l'Estat que qui participi en actes amb foc es responsabilitzi del risc
Per preparar la nit més màgica de l'any i entorn de la qual hi ha tot un seguit de llegendes, en la major part de municipis de la demarcació de Tarragona hi ha preparades un gran ventall d'activitats relacionades amb el foc, com són les tradicionals cercaviles o l'encesa de fogueres. Com a curiositat, a la capital tarragonina, el Ball de Serrallonga cremarà, a l'estil de les falles valencianes, dos ninots en dues fogueres de la ciutat. Aquests ninots han estat elaborats per la mateixa associació, i corresponen als típics souvenirs del toro i la sevillana. D'altra banda, també a Tarragona, es preveu que es visqui una intensa nit de música a la platja del Miracle fins a altes hores de la matinada. Un cop acabada la festa, des de dimecres a dos quarts de set del matí i durant tres hores i mitja, la platja estarà tancada al públic per poder realitzar acuradament la neteja d'aquest espai.
Mantenir la tradició del foc
Aconseguir unes normes respectuoses amb la tradició festiva catalana s'està convertint en una carrera de fons per al govern català i les entitats que representen les colles de diables i bestiari. I és que, segons el president de la Federació de Diables de Catalunya, Pep Enric, en la reunió que van mantenir el 10 de juny amb el Ministeri d'Indústria se'ls va avançar que l'esborrany de la transposició de l'estat de la directiva europea que regula l'ús de material pirotècnic «inclourà una sol·licitud d'una autorització per escrit de tot el públic que assisteixi a un acte festiu de foc». El conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, va transmetre ahir tranquil·litat a les entitats, afirmant que no es pot acceptar que una regulació industrial afecti «una activitat cultural participativa i segura», i va insistir que «es rebutjarà la burocratització de les tradicions amb foc».
«Marató» musical a la platja
A les ciutats costaneres, la platja és un dels escenaris ideals per passar-hi gran part de la nit de Sant Joan, i on l'afluència de públic encara és més alta quan es preveu una bona oferta musical. Aquests dos interessants factors es reuniran a Tarragona, on des de les sis de la tarda i fins a les sis de la matinada de demà s'ha programat una incansable nit de música electrònica a la platja del Miracle. A part d'aquest estil, a la mitjanit, també s'hi iniciarà el Sant Joan Beach Party 2009, en el qual dues emissores (Tot Música 105.1 i Loca FM 106.1) oferiran èxits dels vuitanta, dels noranta i d'actuals. Paral·lelament, d'entre les tradicions ambientades en el foc, a les onze de la nit es farà l'encesa de la foguera a la plaça de la Mitja Lluna i començarà la cercavila de foc, la qual estarà protagonitzada pel drac, el bou, la víbria i la colla de diables Voramar. En el punt de destí, que és la plaça de l'Ajuntament, s'hi celebrarà la foguerada central i, per arrodonir-ho, la revetlla a càrrec de la Fundación No Hay Manera.
Revetlla de barri a Ferreries
El barri tortosí de Ferreries-Sant Vicent, que divendres va començar la festa major, celebra la revetlla de Sant Joan. El president de l'associació de veïns, Manolo Gamundi, va explicar ahir que la revetlla es farà al recinte del passeig de l'Ebre, i que estarà amenitzada pel duet Manu i Gemma. Amb tot, l'entitat no ha previst l'encesa de fogueres, ni al passeig de l'Ebre ni a la platja fluvial, ja que els calia un permís especial. Demà, el barri tancarà la festa de Sant Joan amb una missa a la parròquia del Roser i un homenatge a la gent gran.
Però al municipi s'han programat altres revetlles. Els Reguers ha previst una paella nocturna i un ball amb l'orquestra Malambo's, mentre que a l'EMD de Jesús hi haurà revetlla amb el quartet Saba Nova, al recinte de les escoles. D'altra banda, l'associació cultural Camí de Sirga de Tivenys i Òmnium Cultural faran avui la portada de la Flama del Canigó riu amunt, des de l'Aldea fins a Móra d'Ebre.
Festivitat radiofònica
La primera emissió de la ràdio municipal de l'Espluga de Francolí va ser, curiosament, per la revetlla de Sant Joan de 1984. És per aquest motiu que, coincidint amb el seu 25è aniversari, la diada d'avui anirà molt lligada al mitjà. Un dels moments més simbòlics serà una transmissió en directe en què es mirarà de reproduir part del primer programa de la història, en el qual a partir d'un joc es va intentar captar l'atenció dels oients. Per fer-ho possible, es repartirà a cada participant un full amb els diferents punts d'interès de la població que s'hauran de trobar, a partir de les pistes que s'aniran donant a través de la ràdio. Amb vista a la nit, un any més, els diables Fills de Satanàs de l'Splunca Diabòlica han organitzat la revetlla de Sant Joan, amb un sopar a la plaça de l'església; un espectacle de foc en què es recordarà el naixement de l'Espluga FM Ràdio, i un piromusical en què se sentiran les cançons i sintonies del seu primer quart de segle.
Donant la flama des de 1972
Un dels actes més tradicionals que es viurà avui a Reus tindrà lloc a tres quarts de sis de la tarda amb l'arribada del foc del Canigó a la plaça del Mercadal. Aquest serà portat per relleus pels alumnes del centre d'educació infantil i primària Joan Rebull. Tal com és costum a la capital del Baix Camp des de 1972, una mitja hora més tard, està previst que més d'una quarantena de representants de pobles i ciutats properes vagin a recollir la Flama del Canigó amb l'objectiu que, posteriorment, encenguin les fogueres dels seus respectius municipis. A banda, al punt de les deu del vespre, els carrers més cèntrics es convertiran en una gran fusió d'espurnes, amb la cercavila de foc, en la qual participaran el Ball de Diables, el Ball de Diables petit, el drac, el drac petit, la cabra i la víbria. I, després del foc com a gran protagonista, es donarà pas a la música per no perdre el ritme. Reggae, rumba catalana, salsa o rock es podran escoltar al parc de la Festa amb els grups Costo Rico, Sota Zero, Tumbuctú i Poker's.