L'incendi de Rasquera ja ha cremat 2.400 hectàrees
El conseller d'Interior, Felip Puig, admet que el foc no es controlarà aquesta nit
Artur Mas celebra que no s'hagin produït danys personals i confia que les condicions meteorològiques millorin en les properes hores
L'incendi que des del dimarts afecta Rasquera ja ha cremat 2.400 hectàrees, segons ha informat aquest dimecres al vespre el titular d'Interior, Felip Puig.
En declaracions als mitjans fetes des d'aquesta localitat de la Ribera d'Ebre, el conseller ha reconegut que el foc no es controlarà “en les pròximes hores” i que demà caldrà “continuar treballant.
Puig ha explicat que amb el canvi de la direcció del vent de cua de l'incendi, que ara és del nord, aquest ja no amenaça el nucli de Rasquera. El cap és ara el sud i el foc es desplaça cap a Tivenys i el Perelló, de manera que està “relativament controlat i defensats tots els flancs”.
“El problema són els llocs escarpats de les serres de Cardó i Boix, on els barrancs fan de xemeneia i el fum puja cap amunt de les muntanyes i impedeix que actuïn els avions”, ha apuntat. Segons ell, quan el vent deixi de bufar amb tanta intensitat es podrà “atacar fins que hi hagi llum, controlar el nord i el sud i, llavors, portar homes en helicòpters cap a les serres perquè treballin allà tota la nit”.
El responsable d'Interior ha destacat l'absència de víctimes i ha indicat que alguns dels 60 evacuats la nit passada hauran de dormir una altra vegada fora de casa, al poliesportiu del Perelló.
El conseller ha precisat que la major part de l'àrea afectada per les flames és de “pastures, cultius, matolls i herbes”, i les 300-400 hectàrees restants de bosc. En aquest sentit, ha subratllat que “el més valuós, està garantit”.
Pel que fa a les pintures rupestres de Cabra Feixet ubicades al terme del Perelló, Puig ha reconegut que no saben si s'han vist afectades per les flames. Les pintures formen part d'un conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat.
També ha remarcat que estan treballant “en una superfície d'unes 2.000 hectàrees” onze mitjans aeris, 300 bombers i un centenar d'agents forestals, que esperen que “les previsions meteorològiques acompanyin, el vent amaini i la propagació estigui menys desbocada”.
El president de la Generalitat, Artur Mas, també s'ha desplaçat fins la població i ha volgut agrair “l'esforç” de tots els participants en l'extinció en unes “condicions complicades”. Mas ha dit que els incendis presenten situacions “complicades” i “doloroses”, però ha celebrat que “no hi hagi danys personals ni cap masia afectada greument”.
El president català ha explicat que el vent “és molt fort” i cal esperar que les condicions millorin “per poder controlar-lo”.
Mas ha recordat que la zona ja es va cremar el 1995, però s'ha mostrat confiat en què l'incendi “no tingui les mateixes proporcions i que les condicions meteorològiques ajudin”.