Societat

IBI per a tothom

Els alcaldes defensen que si l'Església ha de pagar pels immobles que no destina a la comunitat, sindicats i partits també han de contribuir

Destaquen la tasca social que fa la institució i alerten que exigir-li més tributs no resol les dificultats dels ajuntaments

Crítiques a l'esquerra, que no va plantejar la qüestió quan governava

Si l'Església ha de pagar l'impost de béns immo­bles (IBI), també l'hau­ran d'abo­nar altres enti­tats que n'estan exemp­tes, com els par­tits polítics o els sin­di­cats. Això és el que opi­nen molts dels alcal­des con­sul­tats per aquest diari, la majo­ria dels quals fan una dis­tinció ben clara entre el patri­moni immo­bi­li­ari del qual l'Església treu un bene­fici econòmic i aquell que des­tina a pres­tar ser­veis a la comu­ni­tat. Més enllà de la polèmica, són molts els alcal­des que recor­den que aug­men­tar la con­tri­bució fis­cal de l'Església no resoldrà els greus pro­ble­mes de finançament dels ajun­ta­ments.

Xavier Trias

alcalde de Bar­ce­lona (CiU)

Xavier Trias, alcalde de Bar­ce­lona, no només no està d'acord amb la pro­posta que l'Església hagi d'abo­nar l'IBI, sinó que cri­tica ober­ta­ment la manera i els temps en què ha estat plan­te­jada. “Aquest és un debat opor­tu­nista obert per uns par­tits que han manat fins fa qua­tre dies i que mai ho van pro­po­sar.” En aquesta línia, des­carta que la cor­po­ració de la capi­tal cata­lana –que ja va trac­tar la qüestió en el dar­rer ple muni­ci­pal– es plan­tegi ara apli­car la mesura i alerta de l'impacte que podria arri­bar a tenir sobre les polítiques de cohesió social de la ciu­tat. “Sense la tasca que fa l'Església, Bar­ce­lona no podria donar la res­posta que dóna a les neces­si­tats soci­als de la gent”, con­clou Trias.

Lluís Grau

ALCALDE DE VIM­BODÍ i poblet (ciu)

El muni­cipi de Vim­bodí i Poblet té al seu terme muni­ci­pal un dels grans mones­tirs cis­ter­cencs, el de Santa Maria de Poblet, que és a la vegada recinte de culte i un monu­ment decla­rat patri­moni mun­dial de la Unesco. L'alcalde, Lluís Grau, ho té clar: “L'Església ha de pagar l'IBI, com tot­hom, perquè, per a segons què, algu­nes de les seves pro­pi­e­tats són patri­moni de tots, però, per a segons qui­nes altres coses, no. O ho són per a tot o per a res”. Grau con­si­dera que cal regu­lar la qüestió, “però és clar que l'Església ha de pagar l'IBI de les seves pro­pi­e­tats”. En el cas del mones­tir de Poblet, bona part del monu­ment és pro­pi­e­tat de l'Estat, “i, per tant, públic”, amb gestió de la comu­ni­tat cis­ter­cenca. Només es paga l'IBI d'uns quants habi­tat­ges que for­men part del recinte del mones­tir. Per l'alcalde de Vim­bodí i Poblet, “tot­hom ha de pagar l'IBI”. I aquest “tot­hom” també inclou par­tits polítics i sin­di­cats: “Els locals dels par­tits polítics no fan una funció pública i, per tant, no han d'estar exempts de l'impost”.

Àngel Ros

Alcalde de Lleida (PSC)

“Posar el focus en l'Església, par­lant de finançament local, pot ser atrac­tiu, però, evi­dent­ment, no resol el pro­blema”, afirma Ros, alhora que reclama gra­var les grans for­tu­nes, així com les transac­ci­ons finan­ce­res (taxa Tobin). Ros, catòlic prac­ti­cant, recorda que la nor­ma­tiva de l'IBI deixa exemp­tes enti­tats sense ànim de lucre i que l'Església ja paga altres impos­tos locals, com les escom­bra­ries. No obs­tant, el paer en cap afe­geix que “si l'Església –i no és el cas de Lleida– tingués pisos o apar­ca­ments i en fes una acti­vi­tat lucra­tiva pura i dura, això no ha estat mai exempt de pagar l'IBI”. L'alcalde recorda que el con­cor­dat ja esti­pula totes aques­tes situ­a­ci­ons i que, per tant, no cal fer-hi refor­mes.

Òscar Apa­ri­cio

Alcalde de la bis­bal d'empordà (PSC)

“És una polèmica una mica absurda, perquè la llei no ho per­met. Tam­poc hi he refle­xi­o­nat. En tot cas, sí que penso que l'Església hau­ria de pagar, però tenint en compte que també fa una funció social molt relle­vant, per exem­ple a través de Càritas, entre altres exem­ples.”

Núria Par­lon

alcal­dessa de santa coloma
de gra­me­net (psc)

“Com a PSC, estem a favor que l'Església pagui els tri­buts pel patri­moni que des­tini exclu­si­va­ment a acti­vi­tats lucra­ti­ves, del qual, per tant, s'exclo­uen els cen­tres de culte i els des­ti­nats a acti­vi­tats soci­als. No obs­tant, s'ha de tenir en compte cada cas, i a cada muni­cipi, i de quina manera està con­tri­buint l'Església a les ciu­tats en l'aspecte social i soli­dari, perquè no totes les situ­a­ci­ons són les matei­xes”. Aquest és el posi­ci­o­na­ment que defensa l'alcal­dessa de Santa Coloma, on, segons asse­gura, actu­al­ment l'Església està abo­nant els seus tri­buts quan es tracta dels apar­ca­ments dels quals és pro­pietària, tal com fa la resta de la ciu­ta­da­nia. “El patri­moni de l'Església a la nos­tra ciu­tat, lle­vat dels cen­tres de culte, és poc relle­vant. Alhora, el que sí que és relle­vant és la impor­tant tasca social que du a terme l'Església, espe­ci­al­ment en aquesta època de crisi, pel que fa a l'atenció als col·lec­tius més vul­ne­ra­bles”, afirma Par­lon. “Abans de deci­dir res sobre la qüestió, hem con­sul­tat amb els res­pon­sa­bles locals de l'Església catòlica, que s'han ofert a revi­sar les pro­pi­e­tats i acti­vi­tats que desen­vo­lu­pen a la ciu­tat, per si se'n desprèn el paga­ment de qual­se­vol impost”, explica l'alcal­dessa.

Manuel Reyes

alcalde de cas­tell­de­fels (PP)

L'alcalde de Cas­tell­de­fels no creu que s'hagi de cobrar l'IBI a l'Església i defensa que “ens hem de reme­tre als acords sig­nats entre Espa­nya i la Santa Seu pel que fa a les exemp­ci­ons”. Cas­tell­de­fels, de tota manera, no acull un patri­moni eclesiàstic con­si­de­ra­ble: només qua­tre cen­tres de culte. “Aquests cen­tres tenen unes boni­fi­ca­ci­ons a l'IBI i no se'ls cobrarà, com s'ha fet en els dar­rers trenta anys”, afirma taxa­tiu l'alcalde, que con­si­dera, a més, que si se'ls cobrés, es cre­a­ria un greuge com­pa­ra­tiu. “Els veïns de Cas­tell­de­fels tenen l'IBI con­ge­lat i ara no tin­dria sen­tit eli­mi­nar les exemp­ci­ons a les esglésies ni a altres boni­fi­cats”, afirma Reyes. Si s'hagués de quan­ti­fi­car la recap­tació que s'acon­se­gui­ria de les esglésies “dona­ria una xifra insig­ni­fi­cant”, con­clou Reyes.

Xavier San­llehí

Alcalde de Cas­telló d'Empúries (CiU)

“No sóc par­ti­dari, almenys en el cas del nos­tre poble, que la basílica pagui IBI”, sen­ten­cia l'alcalde de Cas­telló d'Empúries. L'argu­ment pel qual no veu neces­sari aquest canvi és ben clar: “És el monu­ment turístic més visi­tat del muni­cipi i això ens genera un volum de recur­sos per a l'Ajun­ta­ment.”

Miquel Buch

ALCALDE DE premià de mar (ciU) i pre­si­dent de l'acm

“Si s'han de revi­sar totes les boni­fi­ca­ci­ons, s'ha de fer per a totes aque­lles enti­tats que en gau­dei­xen; el debat ha d'anar més enllà d'un cas par­ti­cu­lar”, afirma l'alcalde de Premià de Mar i pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis. Buch insis­teix que, en cas que s'acabi apli­cant la mesura, no millo­rarà el finançament dels ajun­ta­ments. “El pro­blema és molt més pro­fund i ha d'estar lli­gat al pacte fis­cal per a Cata­lu­nya. Els governs de Madrid hi han anat donant allar­gues i mai no han solu­ci­o­nat les man­can­ces històriques de les admi­nis­tra­ci­ons locals”, denun­cia l'alcalde. Buch afe­geix: “De tots els impos­tos que es recap­ten, menys del 13% va a parar a les arques muni­ci­pals. Així no podem con­ti­nuar. Només ges­ti­o­nant des de Cata­lu­nya els diners dels cata­lans podrem aspi­rar a una millora del finançament local.”

Jordi Munell

Alcalde de ripoll (CiU)

“Els locals de culte i els que tenen un ús públic no hau­rien de pagar l'IBI donada la funció social que fan. La resta, entenc que sí”, resu­meix Munell.

Josep Fèlix Balles­te­ros

Alcalde de tar­ra­gona (PSC)

Balles­te­ros s'ha negat a fer cap decla­ració sobre l'exempció fis­cal de l'Església. Tot i amb això, dilluns pas­sat, en un acte públic que va ofe­rir a Girona, va avançar que es des­mar­ca­ria de la pro­posta del secre­tari gene­ral del PSOE, Alfredo Pérez Rubal­caba, i que no pre­sen­tarà moci­ons al seu ajun­ta­ment per recla­mar l'IBI a l'Església. L'alcalde de Tar­ra­gona va dir que “si l'excusa és millo­rar el finançament de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i els ajun­ta­ments, el que cal és fer un pacte per cor­re­gir el frau fis­cal”.

Narcís Casas­sas

Alcalde de Sant Julià de Ramis (PSC)

“Aquesta pre­gunta, per mi, no és relle­vant. En tot cas, el que pre­gun­ta­ria jo és si l'Estat ha de pagar l'IBI per les auto­pis­tes. Per a Sant Julià, seria molt més relle­vant això que no pas l'IBI de l'Església”, afirma taxa­tiu Narcís Casas­sas.

Xavier Godàs

ALCALDE DE Vilas­sar de dalt (grup d'esquer­res de vilas­sar de dalt)

“La pro­posta s'ha d'estu­diar a fons i hem de ser els alcal­des els que deci­dim si s'ha de posar fi a l'exempció de l'IBI a l'Església o no. Però la mesura s'hau­ria de fer exten­siva a totes aque­lles enti­tats, grups i con­fes­si­ons que gau­dei­xen de l'exempció”, plan­teja Godàs. L'alcalde explica que a Vilas­sar de Dalt no s'han plan­te­jat el tema, “perquè des de l'Església i a través de Càritas s'està duent a terme una funció social que, en certa manera, ja com­pensa l'excepció fis­cal”. Godàs advoca ober­ta­ment per enfor­tir els lli­gams amb les enti­tats que duen a terme un tre­ball social “molt neces­sari en el ter­ri­tori”.

David Rodríguez

ALCALDE DE Sol­sona (ERC)

Sol­sona és seu epis­co­pal i, per tant, acull una quan­ti­tat molt impor­tant d'edi­fi­cis –ja siguin museus, palaus, residències o tem­ples de culte– pro­pi­e­tat de l'Església. L'alcalde es mos­tra par­ti­dari que els ajun­ta­ments puguin cobrar l'IBI dels edi­fi­cis de l'Església, però sem­pre dis­tin­gint-ne els usos. “Segons la funció que tin­guin, seria per­ti­nent cobrar-ne els impos­tos o bé con­ti­nuar sense fer-ho”, afirma Rodríguez. No s'hau­ria de trac­tar igual –explica l'alcalde– un edi­fici de l'Església dedi­cat a habi­tatge pri­vat que un cen­tre de culte o un local d'ús social. Rodríguez asse­nyala que, més enllà de l'IBI, hi ha altres taxes i impos­tos muni­ci­pals on s'hau­ria de valo­rar l'apor­tació de l'Església. “Quan urba­nit­zem un car­rer, per exem­ple, si hi ha un edi­fici de l'Església, el bis­bat pre­senta al·lega­ci­ons i s'estal­vien de pagar les con­tri­bu­ci­ons espe­ci­als que hi ha per al con­junt de pro­pi­e­ta­ris de la zona afec­tada”, explica l'alcalde. L'Ajun­ta­ment de Sol­sona admet que no ha cal­cu­lat mai quin volum de diners impli­ca­ria cobrar l'IBI a l'Església.

Xavier Gar­cia Albiol

alcalde de bada­lona (pp)

L'equip de govern bada­loní no ha pogut valo­rar quina reper­cussió econòmica tin­dria que l'Església pagués l'IBI. “Men­tre no ho fem, no podem expres­sar la nos­tra opinió”, afirma Gar­cia Albiol.

Juli Fernández

Alcalde de pala­fru­gell (PSC)

“En pri­mer lloc, el con­veni amb la Santa Seu s'ha de revi­sar. Estic d'acord que els tem­ples de culte no paguin l'IBI, però el volum patri­mo­nial més impor­tant de l'Església no és aquest. Per tant, de la resta sí que s'hau­ria de pagar l'impost.”

Fèlix Alonso

Alcalde D'ALTA­FU­LLA (AA-E)

Alonso defensa que l'Església pagui l'IBI. “No quan es tracti de cen­tres de culte, però sí quan se'n tre­gui un bene­fici econòmic”. Igual­ment, l'alcalde d'Alta­fu­lla, d'Alter­na­tiva Alta­fu­lla-Entesa (AA-E), creu fer­ma­ment que els par­tits polítics i els sin­di­cats també han de pagar aquest impost: “Jo soc sin­di­ca­lista i penso que la feina que fan els sin­di­cats i els par­tits polítics és fona­men­tal per al man­te­ni­ment de la democràcia, però no poden tenir finançaments enco­berts.” Per Fèlix Alonso, tant uns com altres “han de ser valents i bus­car altres fórmu­les de finançament”.

Jordi Fàbrega

alcalde de St. Pere de Torelló (ERC)

L'alcalde repu­blicà de Sant Pere de Torelló és con­tun­dent: “En un estat laic no hi hau­ria d'haver pri­vi­le­gis pel fet de pertànyer a una religió con­creta amb relació a la resta de ciu­ta­dans”. Tan­ma­teix pun­tu­a­litza que, “podria enten­dre que l'Església no pagués l'IBI d'aquells immo­bles l'ús dels quals té fina­li­tats soci­als o edu­ca­ti­ves; en canvi, aquell patri­moni equi­va­lent al que té una per­sona pri­vada hau­ria de tri­bu­tar, com tot­hom”. Si es fos con­seqüent amb el que pro­posa Fàbrega, “també n'hau­rien d'estar exemp­tes totes aque­lles enti­tats sense ànim de lucre el patri­moni de les quals també revertís amb fina­li­tats soci­als o edu­ca­ti­ves en el con­junt de la soci­e­tat”. Per l'alcalde de Sant Pere de Torelló, el que “és inac­cep­ta­ble és la res­posta que va donar un alt repre­sen­tant de la Con­ferència Epis­co­pal Espa­nyola quan va dir que si havien de pagar l'IBI ho res­ta­rien de l'apor­tació que fan a Càritas. Això con­tra­diu, de base, els pilars fona­men­tals del cris­ti­a­nisme, un dels quals és esti­mar el proïsme com a tu mateix”.

Ramon Royes

Alcalde de Cer­vera (CiU)

La Pae­ria de Cer­vera no ha abor­dat encara aquesta qüestió, però el seu alcalde con­si­dera que l'estu­di­a­ran “amb calma” un cop dis­po­sin de “tota la infor­mació”. Ramon Royes creu que “encara que hi hagi coses que hi són de tota la vida, això no vol dir que no es puguin can­viar”. Per tant, afe­geix que, un cop ana­lit­zin i valo­rin qui paga actu­al­ment i què paga, “si cre­iem que una enti­tat, sigui l'Església o una ONG, ha d'abo­nar l'IBI, en par­la­rem”. El paer en cap de Cer­vera també alerta que, si es cobra l'IBI a una ONG o enti­tat sense ànim de lucre, cal anar amb compte perquè no els acabi supo­sant “un gran tras­bals econòmic”.

Valentí Junyent

Alcalde de man­resa (CiU)

“Plan­te­jar la qüestió en aquests ter­mes és sim­plista i molt poc seriós”, afirma Junyent, i apunta cap als que avui pro­po­sen com a òbvia una cosa “que no es van atre­vir a tocar durant els anys que van gover­nar”. L'alcalde de Man­resa recorda que la norma, a banda de l'Església, pre­veu altres excep­ci­ons per a orga­nit­za­ci­ons i orga­nis­mes amb fina­li­tats benèfiques o soci­als. “El més lògic és que tot­hom pagui l'IBI, és clar, però també ho és que hi hagi algu­nes excep­ci­ons ate­nent a les fina­li­tats soci­als que puguin tenir els immo­bles, espe­ci­al­ment en un moment com l'actual en què la crisi fa més neces­sa­ris que mai aquests ser­veis”, con­clou Junyent.

Aquesta infor­mació ha estat ela­bo­rada per

F. Espiga, J. Ale­many, T. Márquez, J. Tort, C. File­lla, S. Muñoz, R.M. Bravo, D. Marín, J. Tri­llas i P. Mer­cadé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.