maresme
Argentona ha de tancar la mina de la font de Sant Domingo perquè tampoc és potable
Unes analítiques evidencien una presència molt alta de microorganismes i un nivell de nitrats superior al permès
L'Ajuntament anuncia que revisarà la resta de fonts públiques del municipi
Nova gerra d'aigua freda pel municipi que ha fet de les seves fonts un atractiu paisatgístic i patrimonial. Argentona ha hagut de tancar –va executar l'ordre el passat dia 20– la mina de la cèntrica Font de Sant Domingo perquè l'aigua no és apta pel consum humà. Des de llavors, del brollador només hi surt aigua de la xarxa del Ter-Llobregat, perfectament potable i que fins ara es barrejava amb la de la mina. És el segon cop en poques setmanes de diferència que l'Ajuntament ha d'actuar arrel dels resultats de les analítiques que ja van declarar com a aigua no potable la de la Font Picant per una elevada concentració de manganès i que també va obligar al seu tancament provisional.
El regidor de Promoció Econòmica i Serveis Municipals i president del consell d'administració d'Aigües d'Argentona, Manel Cruz (CiU), confirmava ahir la dràstica mesura. “Després del cas de la Font Picant era prioritari determinar la potabilitat de la resta de fonts i vam començar per la més popular”, va explicar i va afegir “els resultats de l'analítica van ser molt clars”. Segons aquests anàlisis microbiològics i clínics, l'aigua de la mina de la Font de Sant Domingo té una “elevadíssima” concentració de microorganismes –més de 3.000 unitats per mil·límetre quan el màxim és de 100– i supera el nivell de nitrats. “No es tracta d'una alteració tan greu com la detectada a la Font Picant, però determina que l'aigua no és apta pel consum humà i la nostra obligació és tancar-la”, assenyala. En aquest sentit, Cruz assegura que els resultats del laboratori li van arribar el dia 16 de juliol “el 17 li comunicava a l'alcalde, el 19 rebia la resposta i el 20 anàvem amb la brigada a tancar la mina”.
La solució per acabar amb els microorganismes especialment, segons el regidor, consisteix a exposar-los a un sistema de llum ultraviolat “que afecta el seu ADN i els mata, fent-los inofensius per a la salut de les persones”.
Manel Cruz és taxatiu. “Començarem de zero amb totes les fonts d'Argentona. Les que siguin responsabilitat de l'Ajuntament les revisarem nosaltres i les privades les farem revisar pels propietaris”, comenta. En aquest procés, que es preveu llarg, s'instal·laran a totes les fonts no revisades un rètol que indiqui que l'aigua no està controlada “per avisar als usuaris”. “Quan s'hagin fet els anàlisis pertinents es traurà el rètol si tot es correcte i si no s'hi posarà un altre on es vegi clar que l'aigua no és apta pel consum humà”, assegura el regidor.
LA FRASE
L'acte central de la festa major
El dia 4 d'agost se celebra a Argentona el sant patró que no és altra que Sant Domingo. La litúrgia estableix que a la font que porta el nom del sant es renovi el “vot de poble” que no és altre que l'agraïment dels argentonins perquè al segle XVII Sant Domingo els va lliurar de la pesta beneint l'aigua de la font. En el vot també se li demana que continuï protegint la vila d'aquests mals. Un cop les aigües ja han rebut la benedicció és costum beure aigua de la font amb anís, ja que és creença popular que té propietats remeieres si s'omple un càntir nou. En aquest sentit, els càntirs que es venen per la diada s'exposen al costat de la font perquè es puguin omplir. Cruz manté que la tradició continuarà aquest any, “perquè d'aigua en raja”, però que no hi seran a temps d'arranjar la mina.