El govern vol reduir les penes als presos que netegin boscos
El conseller d'Agricultura aposta per fer rendibles les zones forestals i potenciar la indústria, l'agricultura i la pastura extensiva
El foc que va arrencar a la Jonquera va cremar 13.067 hectàrees i només 41 el de Portbou
La conselleria d'Agricultura va proposar ahir que els reclusos puguin commutar penes treballant en la neteja dels boscos. Així ho va dir el conseller Josep Maria Pelegrí en la compareixença que, juntament amb el conseller d'Interior, Felip Puig, va fer al Parlament per parlar dels dos incendis que han arrasat 13.108 hectàrees a l'Alt Empordà. El foc que va començar a la Jonquera el diumenge 22 de juliol i que ha acabat cremant 13.067 hectàrees no es va donar per extingit fins ahir al matí.
Pelegrí va llançar la idea de fer treballar els reclusos dintre d'un pla de futur que inclou la neteja i la utilització del bosc. La idea, però, que la conselleria de Justícia va qualificar ahir de “proposta molt embrionària”, obligaria a canviar el Codi Penal i, per tant, en cas que tirés endavant és una iniciativa que s'hauria de debatre en l'àmbit estatal i no realitzable a curt ni a mitjà termini.
El conseller d'Agricultura va assenyalar “l'èxode rural cap a les ciutats” com la principal causa que s'hagi deixat de gestionar el bosc i va apostar per recuperar la pastura extensiva, l'agricultura i la indústria de la fusta per mantenir els boscos nets.
De fet, segons el conseller, el 50% de les accions del pla general de política forestal, PGPF, que s'ha d'aprovar l'any que ve, estan encaminades a la dinamització de la producció: crear indústria competitiva relacionada amb els recursos que dóna el bosc. “Cal apostar per la indústria de recerca i innovació, que es torni a treballar el bosc i que sigui rendible”, va dir. Veient les crítiques, Josep Maria Pelegrí va assegurar que el PGPF no es podrà aprovar fins al 2013 perquè l'anterior govern “el va deixar encallat”.
Llicència de boletaire
Una altra proposta d'Agricultura per tal de recaptar diners per destinar a la neteja dels boscos seria la creació d'una llicència de boletaire que obligués a pagar taxes als buscadors de bolets. La idea, proposada ja amb anterioritat, va ser repetida ahir pel conseller d'Agricultura, que també va apostar per l'energia que prové de la biomassa i per donar suport a les indústries derivades del sector forestal.
Agricultura va informar a posteriori que el departament s'ha posat a disposició de la plataforma Un Català, un Arbre i Un Arbre, una Cabra per sumar en aquelles iniciatives i aportar el coneixement expert dels tècnics forestals per contribuir a la prevenció d'incendis i a la millora de l'estat dels boscos.
El conseller d'Agricultura, en vista de la crítica de l'oposició, que va retreure al govern les retallades en la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu, va assegurar que “és difícil fer previsions quan parlem que el 63% dels focs forestals declarats són fruit o bé de la negligència o bé són intencionats”. També va recordar que dels dos milions d'hectàrees de massa forestal que té Catalunya el 80% són propietat privada.
Cap pla materialitzat
L'oposició va retreure al conseller que no expliqués mesures concretes i que, més enllà del decàleg de bones intencions proposades en públic, no hi hagués cap pla concret per materialitzar les propostes.
El conseller Pelegrí va destacar que el govern va invertir el 2011 un total d'1.544.079 euros en actuacions preventives a la comarca de l'Alt Empordà, just a l'àrea calcinada. Els diners es van destinar a treballs silvícoles (ajuts), reducció de massa, en la xarxa viària estratègica d'extinció, a millorar els punts d'aigua i equipaments de prevenció. Segons ell, en anys anteriors les despeses havien estat molt inferiors: 456.000 euros el 2010 i 217.000 euros el 2009, per exemple.
De totes les despeses del 2011 en prevenció a l'Alt Empordà destaca que l'any passat, i en el concepte concret de planificació en prevenció d'incendis, l'aportació del govern va ser de zero euros. L'any 2010 havia estat de 35.000 euros i el 2009 havia estat de 39.287.
Bombers que treballen ‘en negre'
“Cada dia hi ha més de 280 persones que treballen als parcs de bombers de 10.45 a 20.45 cobrant 7,53 euros l'hora lliures d'impostos, sense tenir cap contracte, sense declarar ingressos, sense assegurança, sense vigilància de la salut ni riscos laborals, sense proves d'accés, sense atur i sense cotitzar a la Seguretat Social”, van denunciar ahir els sindicats CATAC, CCOO i UGT.
Els bombers van xifrar en 1,1 milions d'euros al final de la campanya forestal el frau a la Seguretat Social. “Aquesta pràctica mafiosa és un insult”, van indicar.