Cançons de joventut
Sant Andreu de la Barca edita un CD amb divuit temes relacionats amb la salut escrits i interpretats per grups del municipi per informar i sensibilitzar la població més jove
L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha tingut una idea si més no original per sensibilitzar i informar els joves sobre els problemes de salut que els afecten. SAB18: Escolta i viu és el resultat. Es tracta del títol del CD que ha editat el consistori amb divuit temes escrits i interpretats per grups de joves de la ciutat amb el qual s'ha volgut, segons el coordinador del disc i productor musical, Miguel Ángel González, «oferir un model positiu als joves a través de la música». L'alcalde, Enric Llorca, explica que la idea va néixer l'any passat després de participar en unes jornades sobre salut pública i joventut a Zagreb. A finals de l'any passat el projecte anava prenent forma als despatxos de les regidories de Joventut, Salut i Cultura. Al gener es posava en marxa la maquinària per reunir els grups musicals locals i començar a treballar en un disc que recentment s'ha presentat en societat.
La producció del disc ha estat fàcil, assegura González, que destaca la feina feta per tots els grups amateurs participants: «Venien amb les cançons molt assajades i disposats a treballar.» El procés, però, va començar amb les lletres, l'eix d'un projecte amb el qual es volia que grups de joves transmetessin missatges positius a altres nois d'edats semblants com el consum d'alcohol, les drogues, l'anorèxia i l'esport. És a dir, sobre salut. A banda del tema, existia un altre requisit: les cançons havien de ser en català o castellà. «Com que els 5.000 CD es repartiran entre els joves del municipi, volíem que el missatge arribés amb una llengua propera i que tothom la pogués entendre», comenta l'alcalde. El projecte té el suport del Departament de Salut de la Generalitat.
Divuit han estat els grups i vocalistes residents a Sant Andreu de la Barca escollits per formar part del disc. Molts d'ells utilitzen els bucs d'assaig del municipi. El perfil dels participants és molt variat. Els més joves tenen 14 anys i els grans passen dels trenta. Alguns fa anys que es dediquen al món de la música de manera amateur o professional, altres acaben de començar. Tot això fa que el resultat sigui molt heterogeni i que tant Llorca com González destaquin la bona acollida que va tenir la idea entre els col·lectius de joves del municipi. De fet, l'alcalde no descarta engegar «més projectes d'aquest tipus» ja que «afavoreixen la participació, arriben missatges als joves a través del llenguatge que coneixen i suposen un impuls de la cultura local». Ara, s'han de concentrar en les presentacions.
Drogues i alcohol
Les temàtiques més repetides al disc giren entorn al consum de drogues i l'alcohol. Una copa de más del cantautor Isaak, En Marçal de Joan Bosch, Mi novia es una yonki de Goldem Grahams i El viaje d'Union Friki són alguns dels títols recollits en el disc que tracten aquests problemes. L'atzar va fer, segons Miguel Ángel González, que dos grups triessin l'anorèxia com a tema i apostessin per dos títols molt semblants: Frente al espejo de The Tocs i Més enllà del mirall de White Chocolate.
Les temàtiques són, però, diverses. Collage tracta a Oliampiake la pràctica d'esport, Transgenics Stop amb Menja bé s'ocupa de l'alimentació i Emer aposta a Fes-ho per tu per donar consells positius a una dona embarassada. Amb les seves lletres, els diferents grups van voler acostar-se als diversos problemes que afronten avui en dia els joves.