Societat

Europa insta Ascó i Vandellòs a millorar la seguretat

La UE presenta les avaluacions de les centrals nuclears del continent

Es reiteren les recomanacions de l'Estat

Les proves de resistència a les nuclears europees han posat deures a Ascó i Vandellòs: les centrals catalanes han de preparar “plans per fer front a accidents greus”, protegir-se millor per “prevenir explosions d'hidrogen i altres combustibles gasosos” i equipar-se amb un sistema
de “ventilació filtrada de l'edifici de contenció dels reactors per facilitar-ne
la despressurització segura”. Günther Oettinger, eurocomissari d'Energia, va presentar ahir els resultats d'unes proves de resistència que ara per ara “no obliguen a tancar cap reactor per raons de seguretat, tot i que en gairebé tots hi ha un important marge de millora”. En altres paraules, cal aprendre la lliçó de Fukushima: 62 dels 145 reactors actualment en funcionament a la UE no estan equipats contra el risc d'inundació i 54 tampoc no estan preparats per resistir terratrèmols.

Brussel·les calcula que la inversió necessària oscil·l entre 10.000 i 25.000 milions d'euros, i d'aquí a menys de dos anys, el juny del 2014, vol tornar a examinar les centrals europees. Els inspectors europeus no han trepitjat les nuclears catalanes, ja se'n fien dels informes enviats per les centrals. Ambdues ja estan treballant per corregir les tres deficiències detectades. Vandellòs, però, a diferència d'Ascó, no té cap pla per dotar-se de “mesures passives per prevenir explosions d'hidrogen o d'altres combustibles gasosos en cas d'accident greu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.