Societat

Conflicte ‘aeri' amb Aragó

L'aeroport d'Alguaire obliga deu municipis d'administració aragonesa a fer compatibles els seus plans urbanístics amb l'activitat aeroportuària

La Generalitat els ha de revisar i això irrita els partits aragonesos

L'aero­port d'Alguaire ha obert un con­flicte com­pe­ten­cial entre Cata­lu­nya i Aragó. Els par­tits ara­go­ne­sos han pro­tes­tat enèrgi­ca­ment perquè un decret de l'Estat els obliga a fer revi­sar, per part de la Gene­ra­li­tat, els nous pro­jec­tes urbanístics de deu muni­ci­pis d'admi­nis­tració ara­go­nesa situ­ats en la ruta d'apro­xi­mació i d'enlai­ra­ment dels avi­ons de l'aero­port d'Alguaire (Segrià). El govern d'Aragó ja ha expres­sat el seu males­tar al govern espa­nyol i li reclama que rec­ti­fi­qui el decret i anul·li aquest requi­sit.

El decret, publi­cat al BOE el 19 d'octu­bre, deli­mita l'àrea geogràfica afec­tada i obliga els deu pobles d'admi­nis­tració ara­go­nesa (i vint-i-un d'admi­nis­tració cata­lana) a evi­tar en aquesta àrea les ins­tal·laci­ons que pro­du­ei­xin fum, boi­res i qual­se­vol altre ele­ment que pro­vo­qui risc per als avi­ons, inclo­ent-hi ins­tal·laci­ons per al refugi d'aus.

A més, els ajun­ta­ments hau­ran d'enviar un informe a la direcció gene­ral d'Avi­ació Civil del Minis­teri de Foment sobre qual­se­vol nou pro­jecte cons­truc­tiu o d'acti­vi­tat o d'orde­nació urbanística que afecti aquesta zona de segu­re­tat. Aquesta docu­men­tació haurà de tenir un informe previ de caràcter pre­cep­tiu de la direcció gene­ral de Ports i Aero­ports de la Gene­ra­li­tat, que haurà de valo­rar la com­pa­ti­bi­li­tat del pro­jecte amb les ser­vi­tuds aero­portuàries d'Alguaire, ja que és la Gene­ra­li­tat la que ges­ti­ona l'aero­port llei­datà.

En tot cas, l'última paraula del procés admi­nis­tra­tiu la té Madrid, ja que és el Minis­teri de Foment el que final­ment apro­varà o dene­garà el con­junt de l'expe­di­ent que li facin arri­bar.

Aquest pro­ce­di­ment ha estat con­si­de­rat per alguns par­tits i ajun­ta­ments ara­go­ne­sos una “ingerència inac­cep­ta­ble” de Cata­lu­nya en les com­petències dels muni­ci­pis d'Aragó. Binèfar i Montsó són els dos muni­ci­pis més grans d'entre els afec­tats en ter­ri­tori d'admi­nis­tració ara­go­nesa. També afecta muni­ci­pis de la Franja, com ara el Tor­ricó, Lli­tera, Tama­rit de Lli­tera, Alcam­pell i Esplús, entre d'altres. L'alcal­dessa de Montsó, Rosa María Lanau, tem que la Gene­ra­li­tat, des­lle­ial­ment, pugui apro­fi­tar la potes­tat d'auto­rit­zar o dene­gar plans urbanístics i cons­truc­tius per entor­pir la ins­tal·lació d'empre­ses en ter­ri­tori ara­gonès i afa­vo­rir en canvi que ho facin en ter­ri­tori d'admi­nis­tració cata­lana. El PAR i la Chunta també han cri­ti­cat que en cap lloc del decret se citi el govern d'Aragó, com­pe­tent en matèria urbanística al seu ter­ri­tori.

El Justícia d'Aragó, orga­nisme equi­va­lent al Síndic de Greu­ges, ha obert un expe­di­ent d'ofici per les “greus afec­ta­ci­ons” per als ajun­ta­ments ara­go­ne­sos i perquè hi veu ”un greu incom­pli­ment del prin­cipi de ter­ri­to­ri­a­li­tat”.

Amb un redac­tat encès, aquest orga­nisme ho qua­li­fica com “una greu ingerència por­tada a terme per Cata­lu­nya”, quan en rea­li­tat es tracta d'una ordre del minis­teri espa­nyol de Foment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.