Escapades

Guimarães, Capital Europea de la Cultura 2012

Bressol de Portugal

Patrimoni Mundial de la Humanitat i Capital Europea de la Cultura del 2012, Guimarães conjuga aquest any avantguarda i llegat històric

És una de les ciu­tats més peti­tes que han exer­cit de Capi­tal Euro­pea de la Cul­tura, però d'argu­ments, no n'hi fal­ten. Gui­marães suma la força del seu lle­gat històric, que el segle XII la va por­tar a ser bres­sol del regne de Por­tu­gal, a tot un seguit d'esde­ve­ni­ments cul­tu­rals que aquest any l'han con­ver­tit en un pol d'atracció únic en un país que, tot i que no passa pels seus millors moments, sem­pre té alguna cosa per ofe­rir. Situ­ada al nord de Por­tu­gal, Gui­marães té la mida i la ubi­cació ide­als per des­co­brir-la en una esca­pada de pocs dies per si sola, o bé acom­pa­nyada d'una visita a Porto. Val la pena fer-ho aquest any per apro­fi­tar les pos­si­bi­li­tats que ofe­reix la capi­ta­li­tat cul­tu­ral, que pre­senta una agenda far­cida de cites des­ta­ca­des.

Les bones comu­ni­ca­ci­ons aèries entre Bar­ce­lona i Porto, amb diver­sos vols dia­ris que enlla­cen les dues ciu­tats, i un autobús directe que uneix aquest aero­port amb Gui­marães en poc més d'una hora, fan que sigui de fàcil accés. Un cop allà, una bona opció és ini­ciar la des­co­berta pel nucli medi­e­val, que l'any 2001 la Unesco va decla­rar Patri­moni de la Huma­ni­tat.

En espais com el Largo da Oli­veira i la plaça de San­ti­ago podem començar a endin­sar-nos en l'encant d'aquesta ciu­tat. Al rovell de l'ou de Gui­marães les pedres ens des­co­brei­xen la seva història, lli­gada en els seus orígens a la com­tessa Muma­dona Dias, fun­da­dora d'un con­vent i ini­ci­a­dora de la cons­trucció del des­ta­cat cas­tell de la població durant el segle X. Car­re­rons empe­drats i pla­ces por­ti­ca­des ens por­ten fins a monu­ments que val la pena visi­tar. Les res­tes del con­vent, con­ver­tit en museu d'Alberto Sam­paio, annex a l'església de Nos­tra Senyora d'Oli­veira, con­ser­ven parts del segle X, tot i que amb mol­tes refor­mes poste­ri­ors. Al Largo da Oli­veira des­taca també el Padrão do Salado, que com­me­mora la victòria del rei Pere IV a la bata­lla de Salado l'any 1340, un tem­plet gòtic on cal atu­rar-se per obser­var els detalls dels capi­tells.

Cas­tell de lle­genda

La joia de Gui­marães és, sens dubte, el cas­tell, que és Monu­ment Naci­o­nal de Por­tu­gal i apa­reix en un lloc des­ta­cat de la llista de les set mera­ve­lles del país. El tro­bem enfi­lat en un turó per sobre del nucli antic de la població. S'hi arriba a través d'una breu pas­se­jada que és reco­ma­na­ble fer per la Rua de Santa Maria, que segueix el traçat de la via que unia el cas­tell amb l'antic con­vent fun­dat per la com­tessa Muma­dona. Un cop a dalt, des­taca la torre de l'home­natge, la part més antiga, una monu­men­tal cons­trucció rec­tan­gu­lar que s'aixeca per sobre del con­junt i que va ser eri­gida per pro­te­gir la comu­ni­tat reli­gi­osa de Gui­marães de les inva­si­ons àrabs i nor­man­des. Al llarg de la història s'hi van anar afe­gint ele­ments fins a dotar-lo de l'estruc­tura actual, for­mada per unes mura­lles reforçades per tor­res de defensa a les can­to­na­des. Dife­rents trams d'esca­les per­me­ten fer un recor­re­gut per la part supe­rior de les mura­lles, a l'altura dels mer­lets, i acce­dir a les tor­res. L'entrada al con­junt del cas­tell és gratuïta i només s'ha de pagar per visi­tar els pisos supe­ri­ors de la torre de l'home­natge, on hi ha una expo­sició per­ma­nent que explica la història del cas­tell des dels seus orígens.

Els his­to­ri­a­dors situen en aquest edi­fici la residència dels pares del que seria el pri­mer rei de Por­tu­gal, Alfons Hen­ri­ques, durant el segle XII. A tocar del cas­tell hi ha la cape­lla romànica de Sant Miquel, una sen­zi­lla cons­trucció que data del segle XII i que conté la pica bap­tis­mal on diu la tra­dició que va ser bate­jat el pri­mer rei de Por­tu­gal. També des­ta­quen les làpides que cobrei­xen el terra i que, segons la història, cor­res­po­nen als cava­llers que van llui­tar per la inde­pendència de Por­tu­gal.

L'altra parada obli­gada és el palau dels ducs de Bra­gança, un edi­fici del segle XV que cons­ti­tu­eix un exem­ple únic d'arqui­tec­tura senyo­rial, on des­ta­quen les nom­bro­ses xeme­ne­ies cilíndri­ques de la teu­lada. El palau ha tin­gut diver­sos usos i des de mit­jan segle XX és un museu que pre­senta una extensa col·lecció de tapis­sos, mobi­li­ari i por­ce­llana dels segles XVI i XVII on, a més del con­tin­gut, des­taca l'estruc­tura del propi edi­fici.

Comiat d'alçada

Per aca­bar, una bona opció és mirar-s'ho tot des de la distància. Per això val la pena pujar fins al san­tu­ari de Penha que, enfi­lat en un turó davant de la ciu­tat, ofe­reix vis­tes pri­vi­le­gi­a­des del con­junt històric. Per arri­bar-hi només hem d'aga­far l'aeri que surt del parc das Hor­tas. Un cop a dalt, tenim la pos­si­bi­li­tat de fer l'últim cop d'ull a la ciu­tat que va veure néixer un regne, avui república, que ha sabut man­te­nir-se inde­pen­dent al llarg dels segles, tot i les difi­cul­tats d'alguns moments de la seva història.

En avió. L'aeroport més proper és el de Porto. Les companyies Tap Portugal i Ryanair ofereixen vols diaris des de Barcelona. Més informació: www.flytap.com i www.ryanair.com/ca Des de l'aeroport. Una línia regular d'autobusos comunica l'aeroport amb la ciutat de Guimarães

Modernitat i tradició

Els actes de la Capital Europea de la Cultura enfilen la recta final però encara queden algunes cites que val la pena no perdre's durant les darreres setmanes de l'any. La capitalitat s'ha plantejat com una invitació a conèixer les tendències més avantguardistes de la creació portuguesa sense deixar de banda la rica història de Guimarães. Arts escèniques, música, cinema i projectes pluridisciplinaris de tota mena omplen una agenda on, des del 29 de novembre fins al 8 de desembre, hi destaca una cita per descobrir el Guimarães més tradicional. Es tracta de les Festes Nicolinas, on els estudiants, vells i nous, celebren l'onomàstica del seu patró, sant Nicolau, amb tot un seguit de manifestacions de cultura popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.