Habitatges sota sospita
Una sentència judicial ordena l'enderroc de 32 habitatges d'Alcanar Platja, on el 2004 es va edificar més del permès per llei
La tranquil·litat s'ha acabat a la urbanització Serramar d'Alcanar Platja. Una sentència del jutjat contenciós administratiu de Tarragona, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ordena l'enderroc de 32 habitatges d'un bloc construït per la promotora Turov el 2004 perquè els terrenys estaven qualificats com a ciutat jardí i no es podien edificar més de nou xalets. Malgrat la normativa, l'Ajuntament d'Alcanar va aprovar la llicència d'obres a la promotora, i les persistents denúncies d'una veïna que té el xalet just al costat del complex fan que ara la justícia obligue l'administració a restituir la legalitat. «La sentència no diu enderroc, sinó que ens insta a restaurar la legalitat i la legalitat és deixar nou habitatges», defensa l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, que s'aferra a la possibilitat de mantenir els habitatges en peu. Dels 32 habitatges construïts, 8 encara són propietat de la promotora (que està en concurs de creditors) i la resta són majoritàriament segones residències. «Nosaltres som els perjudicats, però no hem format part del procés», assenyala el president de la comunitat de veïns del bloc situat al número 3 del carrer Buguenvíl·lea, Xavier Martínez. Uns veïns que majoritàriament són de l'àrea metropolitana de Barcelona i que se senten indefensos i impotents. «En el meu cas concret vaig comprar l'apartament el 2007, quan ja hi havia una primera sentència que anul·lava la llicència d'obres, però la promotora em va amagar aquesta informació», afegeix Martínez.
Tot i que només hi ha una propietària que viu tot l'any a l'habitatge, n'hi ha un parell més que estan llogats habitualment. «Això no és una comunitat fantasma, aquí hi viu gent, els veïns tenim molt bona relació i hem fet molta pinya per afrontar la situació», explica una de les veïnes. Els propietaris lamenten que es plantege l'enderroc dels seus habitatges sense tenir-los en compte.
Indemnitzacions
Una de les lluites dels veïns serà contra la promotora que va edificar els 32 habitatges, però no amaguen que reclamaran responsabilitats a l'administració si l'enderroc es duu a terme. I aquesta és una de les opcions que l'Ajuntament vol evitar perquè comportaria indemnitzar els propietaris. A més, el cas del carrer Buguenvíl·lea no és l'únic a la urbanització d'Alcanar Platja, on l'Ajuntament reconeix que entre el 2000 i el 2004 es van donar fins a 50 llicències amb el mateix modus operandi. «Què hem de fer, denunciar-ho nosaltres?», es pregunta Martínez. En el cas que la sentència judicial s'acabe executant, la comunitat de veïns té clar que presentarà la corresponent denúncia. «Si els nostres habitatges es tomben, evidentment reclamarem danys i perjudicis , però també denunciarem les altres llicències donades de forma il·legal», manifesta una veïna. I assegura que en una parcel·la molt pròxima a la seua hi ha edificats 130 habitatges, on només n'hi hauria d'haver 14.
Per la seua banda, l'Ajuntament d'Alcanar intenta esgotar totes les vies possibles i, de moment, ha demanat una pròrroga de dos mesos al jutjat. Així, tot i que segons la resolució judicial el termini per enderrocar s'acabava el 5 de desembre, el govern canareu ha aconseguit allargar el temps. Un període en què ha reclamat a la promotora Turov que presente un projecte per restablir la legalitat. «Estem intentant exhaurir totes les vies legals que hi hagi i, a través de qualsevol matís, intentar aturar l'enderroc dels habitatges, ajustar la legalitat, que no és senzill perquè s'han de tenir en compte molts paràmetres a més de la densitat d'habitatges», sosté Montserrat.
El periple d'aquest projecte arrenca amb el govern dels independents d'Apal, CiU i PP, tot i que l'aprovació de la llicència va ser el juliol del 2003, just quan el socialista Ricard Bort accedeix a l'alcaldia. «Es va aprovar perquè res ens va fer pensar que aquell expedient tingués cap problema, mancança o defecte», explica l'exalcalde. Amb tot, la llicència es va aprovar sense el corresponent informe jurídic.
Pocs mesos després l'Associació de Veïns Badia Alfacs i la veïna Maria Antònia González (que té el xalet al costat de la urbanització) van denunciar l'obra. L'entitat veïnal va abandonar el cas al cap de poc temps, però González hi ha insistit fins al final. El 2004 la direcció general d'Urbanisme va instar l'Ajuntament d'Alcanar a revisar la llicència i va advertir a l'administració local que podia ser nul·la de ple dret. Segons argumentava, el permís incomplia el planejament urbanístic en permetre la construcció del complex en terrenys qualificats com a ciutat jardí i on s'incrementava un 255,55% l'edificabilitat permesa. Per legalitzar la construcció, l'Ajuntament va començar la tramitació d'un pla especial de reforma interior (PERI) distribuint l'edificabilitat de les dues parcel·les propietat de la promotora. Un pla que va ser aprovat per la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre el 2006, però que tres anys més tard va tombar la justícia arran de la denúncia de la veïna i en constatar que era un intent de maquillar la situació.
L'Ajuntament d'Alcanar va presentar llavors un recurs de cassació al Tribunal Suprem que encara està pendent de resoldre. Un recurs que, segons el TSJC i el contenciós administratiu de Tarragona, no impedeix que s'execute la sentència d'enderroc.
«No és culpa nostra»
Aquest mes de desembre fa vuit anys que Rosa va anar a viure en un apartament de la urbanització Serramar d'Alcanar Platja. És la primera veïna que va comprar un dels habitatges de la promotora Turov i l'única propietària que viu tot l'any al complex. «Sóc de Tarragona però durant molts anys he viscut a la Ràpita, buscava un apartament per a mi sola i aquest em va semblar una oportunitat: en una zona tranquil·la amb vistes a la Foradada i la badia dels Alfacs», explica Rosa, que fa setmanes que no descansa. Fins al passat mes de juliol no va saber que la llicència d'obres del bloc estava abolida i fa un parell de setmanes va conèixer la sentència que ordena l'enderrocament dels habitatges. «Diuen que la llicència està suspesa, però ens continuen cobrant l'IBI. Tinc tots els papers legals, la culpa no és dels veïns, a qui ningú va explicar res; no és culpa nostra», assenyala Rosa. Aquesta propietària fa tant responsable l'Ajuntament d'Alcanar com la promotora urbanística de la complexa situació que tenen els veïns. «L'Ajuntament es va equivocar, ara ha de ser responsable i comprometre's amb els veïns. No pot utilitzar la promotora com a cap de turc», explica la veïna, que assegura que si el seu habitatge acaba a terra, denunciarà altres complexos de la zona, on també es va superar l'edificabilitat permesa.