La Pirotècnia Martí de Burriana guanya els tres premis del concurs de focs
És la primera vegada que un participant s'endú el triplet, i que La Tirrena Fireworks queda segona
La diferència entre el primer i el segon classificat va ser de només quatre punts en la puntuació total i de dues centèsimes en la nota mitjana, que situaven la Pirotècnia Caballer de Godella en tercer lloc, Hermanos Caballer d'Almenara en la quarta posició i Feuerwerke Jost, de Wagram (Àstria) en cinquè lloc. No obstant això, la petita diferència en el premi del concurs, l'empresa de Burriana va endur-se els altres dos trofeus que hi havia en joc i que premien el millor castell d'una pirotècnia valenciana o catalana i el millor castell d'una pirotècnia de la península.
La responsable de Pirotècnia Martí, Reyes Martí, assegurava ahir que «no ens ho esperàvem», però admetia que sí que pensaven «esgarrapar» algun dels premis, i que, amb aquest objectiu, han treballat «dos mesos a contrarellotge». La pirotècnia castellonenca completa, amb el triplet a Tarragona, una temporada en què han esdevingut vencedors de quatre dels cinc concursos als quals s'han presentat.
L'equip amb el qual treballa la Reyes Martí, que és la cinquena generació de l'empresa familiar, està integrat gairebé exclusivament per dones i, des de fa temps, s'havien marcat el concurs de Tarragona com una fita: «vaig venir a veure l'espectacle per primera vegada el 1998 i el meu home i jo ens dèiem ‘algun dia hi participarem'».
Ara hauran d'anar pensant en propers objectius, marcats pels premis: el castell de focs de Santa Tecla i la tronada de principi de festa. Martí ja va avançar que «si la tronada és fer soroll, nosaltres en sabem molt». De fet, el públic tarragoní ja va veure algunes tècniques de la mascletada dijous passat.
LA FITXA
La valoració del jurat
El jurat, que ahir va donar a conèixer el veredicte en un acte celebrat a l'Ajuntament de Tarragona, va valorar criteris com ara l'ocupació de l'espai aeri, la intensitat i durada dels colors, la varietat cromàtica, el disseny i dimensions de les formes, la diversitat d'efectes, la sonoritat, el ritme, l'arrencada i el final, entre altres paràmetres. Per això van considerar la Pirotècnia Martí la vencedora, ja que va combinar efectes digitals amb tradicionals, va utilitzar l'espai marítim i va crear complicitats amb el públic tot decidint la utilització de les tècniques de la mascletda a l'inici i a l'in crescendo final, segons va comentar Reyes Martí.