Societat

La revolució del feminisme

DES DE LA BALCONADA DE LA MARJAL

El dia 8 de març és el dia de la dona. Com­me­mora la lluita de la dona per la seua par­ti­ci­pació, en peu d'igual­tat amb l'home, tant en la soci­e­tat com en el seu desen­vo­lu­pa­ment ínte­gre com a per­sona. Aquesta com­me­mo­ració la va esta­blir en 1977 l'Assem­blea Gene­ral de l'ONU, encara que venia cele­brant-se des de prin­ci­pis de segle als Estats Units, i a par­tir de 1911 en alguns països euro­peus.

Raons per a la com­me­mo­ració, avui en dia, no en fal­ten, perquè el mas­clisme i el patri­ar­cat que l'apun­tala, encara són ben pre­sents De fet, pre­gun­tant entre el meu alum­nat d'ESO el sig­ni­fi­cat d'aquesta data, des­co­brei­xes que per­ce­ben el mas­clisme com una força social impe­ri­osa, que pal­pen en l'ambi­ent.

Ales­ho­res cal expli­car que al nos­tre país la tra­dició del patri­ar­cat era més ferma que enlloc i que sols quan la dic­ta­dura començà a decli­nar començaren a intro­duir-se, en els cos­tums i la moral, for­mes d'iden­ti­tat feme­nina crítiques amb el mas­clisme. Des d'ales­ho­res, el femi­nisme està ero­si­o­nant el patri­ar­cat, o siga la soci­e­tat, en múlti­ples aspec­tes.

El femi­nisme, a més, és un feno­men glo­bal, que s'ha estès en mul­ti­tud de soci­e­tats i països i en múlti­ples for­mes que han anat evo­lu­ci­o­nant, fins al punt que pot afir­mar-se que cons­ti­tu­eix, jun­ta­ment amb l'eco­lo­gisme, una autèntica revo­lució social, tot i això no vio­lenta.

Les reac­ci­ons de l'alum­nat són dobles, perquè per una banda s'ale­gren i s'engres­quen i, per altra, se n'ado­nen de la per­sistència i de la resistència que mos­tra els mas­clisme a ser des­man­te­llat.

Segons el pro­fes­sor Manuel Cas­tells, el femi­nisme es pre­senta com un movi­ment que en les seues pràcti­ques i dis­cur­sos és extra­or­dinària­ment divers, però en tots els casos coin­ci­dei­xen a negar que la iden­ti­tat de la dona haja d'estar ali­e­nada tal com la defi­nei­xen els homes i la família patri­ar­cal. En quals­se­vol de les mani­fes­ta­ci­ons del femi­nisme, el que és pri­mor­dial és la defensa dels drets de les dones com a éssers humans, no com a nines, objec­tes, coses o ani­mals. En aquest sen­tit el femi­nisme és una extensió del movi­ment pels drets humans.

El femi­nisme pre­senta bàsica­ment dues ver­si­ons, la libe­ral i la soci­a­lista, i amb­dues afir­men els drets de les dones com iguals als dels homes. Hi ha altres for­mes com el femi­nisme cul­tu­ral, que fa la doble afir­mació que les dones són dife­rents i que tro­ba­ran els sues pro­pis camins cons­truint la seua pròpia comu­ni­tat, que pretén una auto­no­mia cul­tu­ral ate­nent a valors alter­na­tius, com ara l'absència de com­pe­ti­ti­vi­tat i de violència, la col·labo­ració i la mul­ti­di­men­si­o­na­li­tat de la experiència humana, con­du­ents a noves for­mes d'iden­ti­tat i, per tant, a la trans­for­mació cul­tu­ral de la soci­e­tat en gene­ral.

També hi ha el femi­nisme essen­ci­a­lista, que fa un pas més enllà i pro­clama la diferència essen­cial de la dona front als homes, arre­lada en la bio­lo­gia i la història; en accep­tar l'espe­ci­fi­ci­tat dels seus cos­sos, les dones no que­den atra­pa­des en la seua bio­lo­gia sinó que, al con­trari, esca­pen de la defi­nició que d'elles fan els homes; sols recons­truint la seua iden­ti­tat, en vir­tut de la seua espe­ci­fi­ci­tat biològica i cul­tu­ral, poden con­ver­tir-se les dones en elles matei­xes. I encara cada dia hi ha més for­mes diver­ses de fer femi­nisme, però açò, com diu Cas­tells, no és per­ju­di­cial, sinó que és nor­mal en l'actual soci­e­tat xarxa, i a més, l'afa­vo­reix.

Mal­grat aquesta diver­si­tat, i que haja estat sufi­ci­ent­ment des­crita i ana­lit­zada, encara és nor­mal tro­bar qui entén el terme femi­nisme com l'equi­va­lent inversa de mas­clisme, fent un intent de desa­cre­di­tar l'opció femi­nista atri­buint-li el des­propòsit mas­clista. Con­tra aquesta estratègia dis­cur­siva sols s'ha de inves­ti­gar un poc per a ado­nar-se'n de la diferència essen­cial entre els ter­mes.

Anna Per­pinyà, de Dones en Bloc, em faci­lita un text de l'escrip­tora Rosa­rio Hernández, molt acla­ri­dor, amb el qual crec con­ve­ni­ent cloure aquest arti­cle: “El femi­nisme no vol impo­sar un matri­ar­cat basat en la violència con­tra l'home, com ha estat el patri­ar­cat fins ara. No desitja dei­xar (els homes) sense vot, ni vio­lar-los en les guer­res, ni muti­lar els seus geni­tals en pro d'una tra­dició cul­tu­ral, ni con­fi­nar-los en l'àmbit domèstic, ni vol matar-los per adul­teri. El femi­nisme no pretén que els homes siguen pro­pi­e­tat de les seues mares i després de les seues mullers, ni desitja que els homes cobren sala­ris més reduïts, ni tam­poc vol des­ter­rar-los de les cúpules del poder mediàtic, empre­sa­rial i polític. No vol tra­fi­car amb cos­sos mas­cu­lins per al gaudi dels feme­nins, ni desitja que els xiquets barons esti­guen des­no­drits i aban­do­nats en orfe­nats, ni, per supo­sat, pro­moure la seua mar­gi­nació social o econòmica. Tam­poc veta­ria que els xiquets barons ana­ren a l'escola, ni els pro­hi­bi­ria l'accés a la sani­tat i la uni­ver­si­tat...”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.