Societat

Primera ‘fumata' negra, després de la crida a la unitat

Les primeres votacions de tempteig acaben sense els dos terços necessaris per elegir papa

Els cardenals ja es decantaran avui pels clars favorits

Sodano insta el col·legi cardenalici a evitar una imatge de divisió

Enmig d'un silenci sepulcral i amb la pluja de fons, a tres quarts de sis de la tarda es va tancar la porta de la Capella Sixtina, amb dos cops forts i secs, simbolitzant l'extra omnes (“a fora tothom”). A partir d'aquell moment el conclave va començar oficialment, i els 115 cardenals electors quedaven aïllats del món i de la resta dels homes per triar el nou cap de l'Església catòlica. Els cops de porta van ressonar a les pantalles de televisió des d'on uns pocs fidels i molts periodistes seguien la cerimònia. La plaça no va començar a omplir-se fins a quarts de vuit del vespre, quan s'esperava la primera fumata, que va ser negra. Encara no s'havia arribat a cap majoria suficient, és a dir, superior a dos terços dels electors, ja que les dues primeres votacions acostumen a ser de tempteig.

Amb la intensitat amb què es van viure les congregacions generals, on van parlar més de 160 cardenals –entre els que poden votar i els que no, perquè superen els vuitanta anys–, era d'esperar que no es posessin d'acord en la primera votació. El cardenal americà Timothy Dolan pronosticava ahir mateix al matí que hi hauria un nou papa “abans de dijous”. La intenció dels cardenals és entrar dins la mitjana de tres dies, que és la durada màxima dels conclaves dels últims segles, per donar una imatge d'unitat.

En aquest sentit es va pronunciar el cardenal degà Angelo Sodano, que va presidir la missa prèvia al conclave. Sodano, exnúmero dos de Joan Pau II i conegut rival de l'actual secretari d'estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, va fer una crida a mantenir la unitat dins l'Església. Per Sodano, l'encarregat de mantenir aquesta unitat és el papa, amb el qual “tots haurem de col·laborar”, va dir. Sodano va explicar que el nou pontífex hauria de donar preferència a l'activitat pastoral. Sodano va fer un avís als cardenals, immersos en lluites pel poder a l'interior de la cúria, a fer pinya al voltant del nou pontífex.

Les votacions d'ahir van servir per posar sobre la taula quins són els favorits, i avui serà el dia decisiu de les aliances i de començar a definir-se cap a un bàndol o cap a l'altre. Els dos grans favorits continuen sent els dos conservadors, Angelo Scola, arquebisbe de Milà, i Odilo Scherer, arquebisbe de São Paulo. El primer, italià, té el suport dels estrangers, i el segon, estranger proper a la cúria, té per això el suport dels italians que tenen poques ganes de canvis. Si es volgués una renovació profunda, caldria que sorgís un altre candidat capaç d'aglutinar consensos i poder aportar una mica d'aire fresc a la poc ventilada administració vaticana.

LA XIFRA

77
vots de cardenals necessita un dels purpurats per ser elegit pontífex, dos terços dels vots.

L'HORA

17.14
és l'hora
en què va fer el jurament de silenci, i amb referència històrica, el cardenal català Martínez Sistach.

Sodano obvia l'autocrítica

El cardenal Angelo Sodano, degà del col·legi cardenalici i, per tant, qui va fer l'homilia a la missa pro eligendo romano pontifice, que va donar inici al conclave, va parlar ahir com si res no passés a l'Església i com si la desunió, les desavinences i les lluites pel poder no fossin, ara mateix, els trets més característics dels líders del catolicisme. No va fer cap gest d'autocrítica i amb un simple agraïment al “lluminós pontificat que ens ha concedit el 265è successor de Pere, l'estimat i venerat Benet XVI”, es va ventilar el ministeri de l'últim papa. Sodano, exsecretari d'estat del Vaticà amb Joan Pau II, que va ser destituït per Benet XVI en favor del salesià Tarcisio Bertone, és un dels cardenals amb més poder en la cúria. De fet, se'l relaciona directament amb la guerra bruta que va derivar en el Vatileaks.

En la seva homilia va demanar unitat a l'Església i citant la Carta als Efesis de l'apòstol Pau va exhortar “a comportar-se de manera digna, amb humilitat, mansuetud i paciència”.

Va implorar al “Senyor” que els “vulgui concedir un altre Bon Pastor a la seva Santa Església”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.