Societat

El centre de distribució d'aliments de Girona ciutat ha quedat petit

Atén cada mes més de 1.000 famílies, fruit d'un conveni entre la Fundació Banc dels Aliments, Càritas i els ajuntaments

A la redacció d'El Punt Avui es continua fent recollida d'aliments, que després es porten al CDA

Les famílies que no tenen prou recursos tenen un bon coixí en els centres de distribució d'aliments (CDA) que hi ha a les comarques gironines. El de la ciutat de Girona està situat a Pedret, en un local que ha quedat petit i que a final d'any es preveu traslladar a Santa Eugènia. Atén cada mes entre 1.000 i 1.100 famílies amb mancances socials i econòmiques, una quantitat que, malauradament, té tendència a créixer.

Els centres es van obrir fruit d'un conveni de col·laboració entre els ajuntaments, Càritas, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i la Fundació Banc dels Aliments, i el seu objectiu, a part de pal·liar les necessitats alimentàries, és dignificar l'assistència que es dóna. Per això, precisament, es treballa perquè els centres de distribució s'assemblin tant com sigui possible a un petit supermercat de barri, explica el gerent del projecte, Cayetano Gómez. Es defuig, doncs, per sistema, del clàssic menjador social. De centres, n'hi ha a Girona, Salt, Figueres, Lloret, Palamós, Olot, Banyoles i Palafrugell, i se n'obriran aviat a Torroella de Montgrí i Roses.

Els centres són més que distribuïdors d'aliments: estan lligats a un pla de treball, pensat per ajudar els usuaris a trobar els mecanismes necessaris que els ajudin i els permetin sortir de la seva situació. La seva filosofia, doncs, és proactiva i menys assistencial. A més, els que van al centre no compren els aliments, però sí que bescanvien els punts que tenen (fixats a partir dels serveis socials, estudiant cada cas) per aliments.

Les persones que van al centre, derivades de serveis socials i Càritas, reben el que es coneix com una cistella bàsica. Hi trobaran verdura (ja en bosses preparades), i hauran de triar també llegums, ous, tonyina, pasta, pa i altres aliments que asseguren un suport nutricional bàsic a una família durant un període determinat. A més, al centre es fa un seguiment informàtic dels aliments que han agafat els usuaris, que els permet corregir situacions anòmales: si una família amb nens no agafa llet, per exemple, es revisa el seu cas i es mira si hi ha res d'estrany.

Com a contrapartida, els usuaris hauran d'assistir a accions formatives i satisfer una quota de co-pagament en funció dels seus recursos. Així, entenen des del centre, no es fomenta la idea d'estar simplement assistint, sinó que l'usuari té clar que també hi ha de posar de la seva part. Els horaris del CDA estan també establerts, com si es tractés d'un supermercat. I molts, davant la situació creixent de crisi, han hagut d'ampliar l'horari d'obertura. El de Girona obre cinc matins i tres tardes.

Voluntaris

En arribar al centre, els usuaris tenen, a més, l'ajut dels voluntaris: gent que sense cap gratificació econòmica va cada dia als centres a ajudar en el que calgui: des de reposar aliments a les estanteries, fins a fer de caixers i orientar els usuaris perquè coneguin com funciona el sistema per punts dels aliments: no poden, per exemple destinar tots els punts que tenen a un sol tipus de producte, i n'hi ha que no trobaran, com ara cerveses i llaminadures, i en general res que no sigui de primera necessitat.

En principi, l'ús del centre és temporal. Els usuaris hi poden anar durant tres mesos, que es poden prorrogar si des de serveis socials es considera necessari. Durant aquest període els professionals dels serveis socials faran un seguiment de l'evolució de la situació i del compliment del pla de treball. La persona interessada ha de signar un document de compromís d'acceptar les condicions del recurs i de participar en les accions i recursos que es creguin adequats. En cas d'incompliment o de falsedat, es pot donar de baixa el recurs. “Fins ara, entre els aliments de compra i els que es recullen, podem arribar bé a tothom”, diu Gómez.

Flequers, montepío...

T fins als que han decidit dediPorto



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.