Societat

Els papes Joan Pau II i Joan XXIII seran coronats sants alhora

El Vaticà accelera les santificacions per fer un gran acte

Són icones dels vessants conservador i progressista

A inici de setmana el diari italià La Stampa havia destapat els rumors, i ahir el mateix portaveu vaticà, Federico Lombardi, ho va confirmar: Joan Pau II i Joan XXIII seran coronats sants i, probablement, abans que s'acabi l'any. Serà un consistori de cardenals –seguint l'actual govern més col·legiat de l'Església que està imposant el papa Francesc– qui haurà de decidir la data de la doble santificació, però les hipòtesis apunten a dues possibles dates, el 24 de novembre, coincidint amb la fi de l'any de la Fe, i el 8 de desembre.

La santificació de Joan Pau II ja estava molt avançada, però la sorpresa ha estat la pressa amb què s'hi ha volgut incloure la santificació de Joan XXIII, conegut com el papa bo. Aquesta acceleració pot deure's a la voluntat de fer coincidir en una mateixa i gran cerimònia el vessant progressista i el conservador de l'Església, més propers al papa Guiseppe Roncalli, els primers, i més afins a Wojtyla, els segons. Un intent evident de la diplomàcia vaticana de mostrar unitat en un moment de crisi interna pels afers financers i els escàndols que van fer plegar el papa Benet XVI.

Per passar de l'estat de beatificació al de santificació, cal demostrar que el futur sant ha realitzat dos miracles. En el cas de Joan XXIII, però, Francesc ha decidit fer una excepció i santificar-lo només amb un miracle aprovat. Joan Pau II, en canvi, sí que arribarà a sant amb dos miracles “certificats”.

D'altra banda, la mateixa comissió vaticana ha aprovat beatificar el successor de Josemaría Escrivá de Balaguer al capdavant del Opus Dei, Álvaro del Portillo. El seguidor del fundador de l'Opus serà elevat als altars en una cerimònia que es farà al setembre, després que Escrivá ja fos declarat beat l'any 1992, sent papa Joan Pau II.

LA DATA

1962
Any en què va començar el concili Vaticà II, que va renovar l'Església. Joan XXIII va morir abans que acabés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.