Morella constitueix la comissió del 600 aniversari de la trobada entre el Papa Luna, Sant Vicent Ferrer i Ferran d'Antequera
L'objectiu és aprofitar aquesta efemèride per realitzar activitats culturals i dinamitzar turísticament la localitat
Morella ha constituït la comissió organitzadora de la commemoració del 600 aniversari de la trobada entre el Papa Luna, Sant Vicent Ferrer i Ferran d'Antequera.
L'objectiu de la mateixa és aprofitar la reunió més important que s'ha celebrat a la història de Morella per recordar-la, organitzar activitats culturals i turístiques i promocionar la localitat com a destí de congressos.
D'aquesta comissió formen part una vintena de membres, implicant a les associacions culturals, com AMIC o el Centre d'Estudis, educatives, com l'IES Ports o el col·legi Mare de Déu de Vallivana, o turístiques, com Asetmico o el Patronat Municipal de Turisme.
La comissió està presidida per l'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i té com a vicepresidents a la regidora de cultura, María Rallo, i l'historiador Josep Alanyà. També formen part d'aquest organisme el capellà José Àngel Pitarch, els dos grups polítics amb representació municipal, l'AODL, el director de museus o entitats universitàries.
L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, afirma que “2014 és un any especial per nosaltres, ja que es commemora el sisè centenari des de que es produïra la trobada entre un papa, un sant i un rei, moment més important de la història de Morella”. A més, afegeix que “aquesta efemèride ha de servir per implicar nombroses entitats per dinamitzar cultural i turísticament la localitat i recordar i posar en valor aquest moment tan important”.
Per això, anuncia que es va a col·laborar amb diferents universitats i que també es pretén establir contactes amb localitats que tenen una important vinculació amb el Papa Lluna, com és el cas de Peníscola, Alcanyís, Casp o Sant Mateu.
Cal recordar que el motiu d'aquesta trobada va ser el d'acabar amb el Cisma d'Occident, en el què va arribar a haver fins a tres Papes diferents. Els parlaments van durar cinquanta dies sense resultats.
El rei i Sant Vicent Ferrer, en un sermó a Perpinyà, es van apartar de l'obediència de l'aragonès, que es va quedar aïllat a Peníscola fins a la mort.
A Morella hi ha una creu de terme que recorda aquest fet històric tan important. Aquesta és de pedra i es pot visitar a la sala gòtica del Consell que es troba a l'Ajuntament de Morella. A més, a l'exterior del portal de Sant Miquel hi ha una rèplica de la mateixa, que dóna la benvinguda als veïns i visitants que arriben a la localitat.