El comte Guifré reviu al Bressol de Catalunya
Ripoll celebra des d'avui fins dilluns el Mercadal del Comte Guifré, una de les festes medievals més consolidades i rellevants del calendari festiu del país
Qui vulgui ambient medieval en plena canícula estival ha d'anar a Ripoll, el Bressol de Catalunya, on descansa el creador de la pàtria catalana, Guifré el Pelós. I, precisament, ell és la figura històrica que inspira i dóna nom a aquest mercadal, que s'ha consolidat entre les festes medievals més importants del país.
Se celebra des d'avui fins dilluns al centre de Ripoll, a la part més històrica. Aquest espai presidit, pel reial monestir de Santa Maria i la seva plaça, i tots els espais públics fins a la plaça de Sant Eudald, es converteixen en una vila medieval. Hi ha de tot. Al davant de l'ajuntament, hi ha la recreació d'una taverna, on hi predomina l'oferta de tot tipus de carns i, tot plegat, amanit amb espectacles d'ambientació medieval. El campament d'època és l'altre centre d'interès.
El mercadal comença avui amb l'arribada a aquest campament del comte Guifré i la recepció de la figura reial per part de les autoritats locals, les autoritats eclesiàstiques i el seguici de Carles el Calb.
Entre altres coses, es durà a terme un concurs de tir amb arc, una justa de cavalls i cavallers i una gran desfilada, que és la que clourà aquesta edició del Mercadal del Comte Guifré. Tot plegat es completa amb una oferta molt potent d'activitats i espectacles al carrer i de les parades del mercat medieval, majoritàriament de productes artesans i on es pot veure una àmplia representació d'oficis antics que encara perduren.
El Mercadal del Comte Guifré és una festa que té la implicació dels veïns. No en va, l'Ajuntament de Ripoll fa una crida perquè tothom qui vulgui es disfressi d'època, o perquè engalani els balcons de casa seva amb motius medievals o, fins i tot, promou que grups de veïns duguin aquesta ornamentació dels respectius carrers.
L'Ajuntament ha ofert, des del passat 25 de juliol i cada dimecres, l'activitat La petjada de l'abat, per fer boca per al mercadal. Aquesta activitat és una visita teatralitzada pel Ripoll medieval.