Societat

Promoció

Un vehicle amb vagons dels segles XIX i XX

Encantats d'anar a poc a poc en tren

Un centenar de viatgers en el primer comboi turístic de la Costa Brava

El trajecte de Figueres i Portbou a 50 km/h té bones vistes i túnels

Luis López García no es perdrà ni el tra­jecte d'ahir ni els que que­den del tren turístic de la Costa Brava. El com­boi turístic enllaça, des d'ahir i fins diu­menge, Figue­res i Port­bou. De fet, López és un dels dos maqui­nis­tes del vehi­cle, que al mig­dia surt amb cinc minuts de retard de l'estació del cen­tre de la capi­tal alt-empor­da­nesa en direcció a l'antiga loca­li­tat trans­fron­te­rera. “La cabina és més soro­llosa, més rudi­mentària. Tot és manual. No hi ha res electrònic. Com que és dièsel, tot depèn de l'elec­tri­ci­tat.”.Després de qua­ranta minuts i cinc túnels, el cen­te­nar de viat­gers ja són a Port­bou, a tocar de la mar Medi­terrània.

L'empresa pro­mo­tora, Com­pa­nyia Gene­ral de Fer­ro­car­rils Turístics (CGFT), des­taca que és un tren històric i cul­tu­ral. Per als pas­sat­gers, el vice­pre­si­dent de CGFT, Josep Cal­vera, explica que el com­boi està for­mat per un cotxe de depar­ta­ments inde­pen­dents, un de pla­ta­for­mes ober­tes i un cotxe saló de luxe, dotat de sofàs i buta­ques, en el qual viat­gen pro­mo­tors i auto­ri­tats. Els vagons, de fusta, són dels segles XIX i XX i han estat res­tau­rats. El pre­si­dent del Foment del Tre­ball, Joa­quim Gay de Mon­tellà, i el dipu­tat al Congrés i excon­se­ller del govern Pere Macias donen suport a la ini­ci­a­tiva i també són a l'expe­dició.

La Mar­ga­rita Comas i el seu marit, en Jordi Brugué, són de Banyo­les. For­men part del cen­te­nar de viat­gers del tren. “Al meu marit li agra­den les coses anti­gues i el tren. Per això, hem vin­gut”, explica Comas. Brugué recorda haver fet “fa gai­rebé 50 anys” el tra­jecte Girona-Cassà en l'antic tren de Sant Feliu de Guíxols. La tor­nada, pre­vista per les sis de la tarda, els per­metrà tor­nar a Port­bou. “Feia 25 anys que no hi anava”, des­taca Brugué.

Amb les fines­tres ober­tes i a una velo­ci­tat de 50 quilòmetres per hora –no hi ha pressa– el tra­jecte per­met veure camps de frui­ters i oli­ve­res, càmpings, pis­ci­nes pri­va­des i apar­ta­ments (legals?) a pri­mera línia de mar. En Joan Gar­riga viatja amb la dona i els qua­tre fills. Són de Bar­ce­lona, però esti­ue­gen a Mont-ras. Gar­riga troba que el tren turístic és un mitjà alter­na­tiu. “És més tran­quil i més natu­ral, i per­metrà visi­tar Port­bou. A més, és una acti­vi­tat dife­rent per a la mai­nada”, diu.

El maqui­nista Luis López explica que la màquina és dièsel i és cone­guda com a yé yé, perquè va arri­bar a l'Estat espa­nyol a la mateixa època que la música, a la dècada dels sei­xanta del segle pas­sat. Si es com­pra en línia, el bit­llet val 26 euros i inclou l'anada i la tor­nada. Seure en el cotxe saló en val 38.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.