Societat

Fer un gol a les addiccions dels joves

Iniciativa

El FC Barcelona i el Projecte Home col·laboren en la proposta ‘Futbol net', que utilitza l'esport com a eina per treballar els valors d'adolescents amb problemes

Hi prenen part una vintena d'adolescents en tractament per drogues i alcohol, al centre de Montgat

El programa educatiuper a joves del Projecte Home ha tractat 1.200 nois i noies des del 2001

Es fa dir Anna, però no és el seu nom real. Fa set mesos que participa en un programa per rehabilitar-se de la seva addicció a les instal·lacions que el Projecte Home té a Montgat. També és l'única noia que, de moment, pren part en la nova activitat organitzada al centre gràcies a la col·laboració de la Fundació FC Barcelona i que té el nom de Futbol net, adreçat a nois d'entre 13 i 23 anys. “Ens ajuntem cada dijous a la tarda al camp de futbol d'un institut proper i utilitzem l'esport per parlar de com són de necessaris l'esforç o la col·laboració i per saber actuar contra la frustració o la discriminació”, explica, i hi afegeix que “ets al costat de gent com tu, que et vol ajudar i que et guia per superar els entrebancs”. L'Anna parla amb convenciment i sembla més gran dels quinze anys que diu que té. “Crec que funciona millor poder treballar en directe els valors que no fer-ho només al voltant d'una taula. A mi em funciona. Em fa sentir bé”, assegura. El monitor de la iniciativa, Marcel Maneja, especifica que entre els exercicis que es fan n'hi ha un que passa per validar un gol només si abans la pilota ha passat pels peus d'una noia. “Així els jugadors treballen la igualtat de gènere”, comenta, i destaca que “en el camp de joc els nois es deixen anar, es desfoguen de moltes de les seves angoixes”. La fundació del Barça ha exportat el projecte Futbol net arreu del món. La darrera experiència, segons explica el vicepresident de la fundació, Ramon Pont, s'ha traslladat a Iraq, “on el futbol pot ajudar a mitigar els greus problemes de convivència que hi ha entre comunitats”. El directiu barcelonista també va comentar que la fundació es nodreix no només dels diners abocats directament pel club esportiu, sinó que rep el 0,50% de la fitxa dels jugadors de la plantilla. “La fundació rep moltíssimes demandes de col·laboració, però hem d'aplicar un criteri, i en el cas del Projecte Home els bons resultats aconseguits han estat el seu millor aval”, va precisar Pont.

Cor i coratge

Pont i el periodista radiofònica Luis del Olmo, un dels fundadors del Projecte Home, van visitar ahir Montgat i van escoltar directament els joves que prenen part del programa i les experiències viscudes dins el projecte. “Aquest és un exemple de l'esport jugat amb el cor i amb el coratge de qui vol superar una maledicció com és el món de les drogues”, va puntualitzar el comunicador, el qual va avançar la seva intenció de tornar a promoure, amb l'ajuda del FC Barcelona, els partits contra les drogues que es van celebrar al Camp Nou els anys 1993, 1999 i 2000.

El Projecte Home va començar l'any 2001 el programa terapèutic i educatiu per a adolescents i joves amb addiccions. Des de llavors hi han pres part 1.200 nois i ,“una part imprescindible durant tot el procés per garantir els millors resultats”, segons assenyala el director del Projecte Home Catalunya.

El programa busca potenciar els recursos propis dels adolescents perquè, amb les eines adequades, puguin encetar amb garanties la seva desintoxicació. Segons les dades de l'entitat, un 84% dels usuaris són nois i un 16%, noies, amb una edat mitjana d'uns 19 anys. Les principals addiccions que porten aquests joves a sol·licitar ajuda són el consum de cànnabis, en un 50% dels casos, seguit de la cocaïna, en un 36%. Més lluny hi ha l'alcohol, en un 5%, l'heroïna, en un 2% i encara altres drogues, en un 6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.