El periodista Pere Miquel Campos rep el primer premi Miquel Grau
El guardó, que entrega Compromís per Alacant reconeix el compromís i la lluita pels valors democràtics
Els germans del jove assassinat per un militant de “Fuerza Nueva” l'any 1977 a Alacant també han sigut homenatjats a l'acte
Compromís per Alacant ha creat el premi “Miquel Grau” coincidint amb el 36 aniversari del seu assassinat a Alacant mentre enganxava cartells cridant a celebrar la Diada del País Valencià, “és una espineta que dúiem clavada des de feia anys i que finalment hem pogut fer realitat”, explicava Ignasi Bellido, secretari local de Compromís a Alacant durant la presentació de l'acte.
El premi, que compta amb el suport dels familiars de Miquel Grau, presents i homenatjats durant l'acte, reconeix la trajectòria en defensa de les llibertats tal com va mostrar durant la seua vida el jove militant comunista mort a Alacant l'octubre del 1977.
La Seu de la Universitat d'Alacant ha estat l'escenari on “s'ha fet un poc de justícia amb la memòria de Miquel Grau” amb la instauració d'aquest premi que s'ha convertit en un homenatge a la seua figura, glossada per Llum Quiñonero, companya de Miquel la fatídica nit en la qual un militant de “Fuerza Nueva” li va segar la vida a la plaça dels Estels, d'Alacant.
“Jo estava materialment al seu costat”, explicava Quiñonero, “quan l'atemptat li va obrir el crani en un forat en el què encara cabem tots”, un retrat dels fets cru i directe que va deixar gelada la sala. La companya de Miquel va fer un recorregut per la violència institucional i de l'extrema dreta de la transició, per a acabar denunciant que “Miquel Grau va morir per unes llibertats que tres dècades després encara continuen pendents”.
Un dels moments més emocionats de la nit va arribar quan a la sala va sonar la cançó que Al Tall va dedicar a Miquel Grau i a continuació La Muixeranga.
El Premi
La primera persona a rebre aquest guardó ha estat el periodista Pere Miquel Campos, la trajectòria del qual va ser explicada pel també periodista, Francesc Manel, que va recordar els mitjans en els quals ha exercit la seua professió, Radio Popular, Información, El País, Avui i finalment Canal 9, tant en radio com en televisió des dels seus inicis, “quan encara pensàvem, amb il·lusió, que els mitjans públics que estrenàvem servirien per a normalitzar la nostra llengua i cultura... i encara ho esperem”.
L'emoció del periodista a l'hora de rebre el guardó es feia evident, “és un premi que formarà part de les coses més personals que tinc”, confessava mentre explicava que “a Miquel Grau el vaig conéixer, va ser abans d'eixe fatídic 5 d'octubre del 1977, treballava en una botiga on jo solia comprar roba” i va recordar com va viure la seua mort.
“Els sentiments de dolor i ràbia van donar pas als d'impotència professional per no poder explicar el que passava a una ràdio —Radio Popular— on com la resta, no podíem fer informatius propis encara, tan sols els comunicats de les institucions... més o menys com ara, vaja”.
Campos va reivindicar la importància de la memòria com a un valor de la democràcia, “perdonar també, però sense oblidar, quan algú diu que hem d'oblidar, em rebel·le”, afirmava amb rotunditat el primer guardonat amb el premi Miquel Grau.
L'acte el va tancar la diputada de Compromís, Mireia Mollà que va fer entrega d'uns rams de flors als germans de Miquel Grau.
Reconeixement oficial
La manca de reconeixement de les institucions del País Valencià i d'Alacant a la figura de Miquel Grau és una de les moltes taques que esquitxen la memòria i és per això que Compromís, novament —perquè no és la primera vegada que ho fa— ha tornat a demanar la Medalla d'Or de la ciutat i l'Alta Distinció de la Generalitat per a la figura de Miquel Grau en reconeixement al seu compromís en la lluita per les llibertats que li va costar la vida.