Societat

Llibres que alimenten

L'activista cultural olotí Domènec Moli regala més de dos mil llibres a Càritas Garrotxa perquè obsequiï els qui aportin aliments bàsics per a les famílies que tenen problemes econòmics i socials

El bescanvi es pot fer durant tot el mes de novembre a l'entrada de l'edifici municipal de Can Trincheria i en funció d'una puntuació

Moli ha fet donació de més de 2.000 exemplars de llibres del fons de la Impremta Aubert
Vol donar vida a uns excedents de llibres que potser ara algú estimarà o tornarà a estimar

L'afirmació que hi ha persones, actituds, gestos, etc. que fan creure en la humanitat no és gratuïta i segurament sí que és aplicable a molts i molts individus i iniciatives, la majoria anònimes. De tant en tant en transcendeix alguna. És el cas de la campanya Llibres que alimenten, ideada per l'activista cultural i impressor olotí Domènec Moli, que ha tingut la complicitat de l'Ajuntament d'Olot i de Càritas Garrotxa.

Els llibres que ha creat Moli i els que ha editat la seva impremta, la Impremta Aubert, ara amb seu a Sant Joan les Fonts i abans al carrer Hospici de la capital garrotxina, al llarg dels 150 anys d'existència –es compleixen l'any vinent– han alimentat i alimenten l'intel·lecte i han fet i fan més rica culturalment la ciutat d'Olot i els veïns de la resta de la comarca de la Garrotxa.

Els seus llibres, però, ara contribuiran a alimentar els garrotxins que tenen problemes econòmics i socials, per tant d'accés als aliments i als serveis bàsics.

Moli ha fet donació de més de dos mil exemplars de llibres del fons de la Impremta Aubert aplegats durant els 150 anys de la seva particular història per fomentar la recollida d'aliments a favor del Banc dels Aliments de la Garrotxa, que gestionen Càritas i el Consorci d'Acció Social de la comarca. Es tracta de llibres sobre moltes temàtiques, però majoritàriament relacionats amb la comarca de la Garrotxa. I és que la Impremta Aubert ha jugat sempre a favor de la cultura d'aquest territori.

El mateix Domènec Moli ha explicat que amb aquesta campanya es compleix un triple objectiu. El més important és dotar de més recursos alimentaris el Banc dels Aliments amb l'incentiu de regalar un llibre als participants, però també és una forma d'agrair als garrotxins la seva confiança al llarg dels 150 anys d'història amb el negoci de la lletra impresa, i a part, de donar vida a uns excedents de llibres que potser ara algú estimarà o tornarà a estimar. Són els llibres de més que la impremta ha anat fent de cada exemplar per no fer curt després de tots els processos de l'edició. Els títols són tan diversos com per exemple el d'un llibre sobre la vida de Lliberata Ferrerons Vives, amb el procés de beatificació obert des de fa dècades, i els reculls dels treballs participants en el concurs de redacció juvenil que organitzava Òmnium Cultural, passant per clàssics garrotxins com els Papers de l'Arxiu Casulà o els treballs de les Edicions Municipals. “Amb la campanya Llibres que alimenten, he pogut resoldre un dilema personal. Jo mai no llençaré cap llibre però, què n'havia de fer, dels que tenim a la impremta? Quin millor ús que fomentar la lectura i la solidaritat”, ha indicat.

Segons ells, en l'actualitat i per desgràcia hi ha molts garrotxins que viuen de Càritas. “Vaig pensar a regalar llibres, perquè els qui els ajuden, no ho fessin a canvi de res”, hi ha afegit.

La campanya està oberta durant tot aquest mes de novembre. Els llibres estan exposats a l'entrada de Can Trincheria, seu de l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot. Hi ha uns carros de supermercat per deixar-hi les aportacions. Càritas Garrotxa ha elaborat una llista on figuren els productes amb una puntuació. Es donen 5 punts per un quilo d'arròs, per exemple, i 30 per un paquet de bolquers de nadó. Paral·lelament, els llibres s'han agrupat per punts, segons el seu volum, el nombre d'exemplars, el tipus d'edició, etc. En funció dels punts assignats, doncs, se'n poden escollir uns o altres.

Lucidesa i cultura
Domènec Moli és una peça clau de la cultura olotina dels últims decennis. És un activista, un home savi. La impremta, que ara dirigeix el seu fill Joan, ha estat i és un focus de difusió cultural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia