Societat

medi ambient

La Selva, unida per 803 km de senders

Fins al setembre les rutes de senderisme de la comarca s'han visualitzat 42.285 cops des de Wikiloc

Les rutes de senderisme de la comarca de la Selva s'han visualitzat 42.285 cops a través del portal Wikiloc des del gener fins al setembre d'aquest any, una xifra superior, ja, a les 39.601 visites de tot el 2012. Pel que fa al cicloturisme, les rutes de BTT de la comarca –totes es mantenen des del consell, que en té una base de dades molt exhaustiva– s'han visualitzat 17.047 cops. Són dades que es van donar a conèixer en la comissió de seguiment dels 19 municipis que estan adherits al conveni de manteniment i promoció de rutes de senderisme i BTT que gestiona el Consell Comarcal de la Selva, i que indiquen un interès creixent pel senderisme a les comarques gironines, activitat que és, d'altra banda, una eina de promoció turística dels municipis. A la comarca de la Selva hi ha 803 quilòmetres de senders senyalitzats i dels quals es fa un manteniment exhaustiu dos cops l'any.

Una diagnosi gratuïta

Un dels serveis que ofereix el consell, de manera gratuïta, és la diagnosi dels camins que tenen els municipis de la comarca. “Mirem com estan els camins, tant si estan tapats perquè fa temps que no s'utilitzen com si s'han recuperat recentment o fins i tot si es poden fer camins nous i què costaria”, explica Joan Navarro, del servei de creació i manteniment de rutes.

El pressupost que es fa posteriorment depèn de l'extensió del municipi i els senyals que calgui posar per indicar els camins. Pot oscil·lar entre els 800 i els 5.000 euros. El servei de creació i manteniment de rutes està format per Navarro i Anna Molas, que, a part de recórrer els 803 quilòmetres de camins per detectar totes les incidències que hi pugui haver, mantenen una base de dades de tots els senyals i problemes que s'hi ha pogut trobar.

Els camins senyalitzats de la Selva s'agrupen en tres tipologies diferents: els Grans Camins de l'Aigua, els senders locals i les rutes del Centre BTT de la Selva. En el primer grup n'hi ha deu, que creuen de nord a sud i d'est a oest la comarca. En els senders locals hi ha 19 itineraris, tant lineals com circulars, d'una distància d'entre 2,4 i 21,4 quilòmetres. Per últim, de rutes per fer en BTT, se n'ha registrat de moment 25.

LA XIFRA

4.161
fitxes
sobre els senders s'han descarregat des del web www.laselvaturisme.com/senderismebtt.

Tres nous itineraris a Santa Coloma de Farners

Des que es va crear la comissió de manteniment dels senders, a final del 2007, s'han detectat incidències en 3.426 senyals i se n'han substituït 2.826. En aquests anys s'han anat afegint camins pràcticament cada any, i durant aquest any s'ha creat l'apartat de senderisme del web de turisme del consell comarcal, on es poden consultar totes les rutes i descarregar les fitxes que expliquen detalladament com és el camí, què s'hi trobarà l'usuari, com són les marques de seguiment, el temps que es tarda a fer-les i si són o no circulars. El web és www.laselvaturisme.com/senderismebtt. Fins al mes de setembre s'havien descarregat del web 4.161 fitxes per fer itineraris a peu, i de BTT, 2.040.

Recentment, a més, s'han afegit tres rutes de Santa Coloma de Farners: la Ruta del Camí Vell a Farners, de 2 h i 20 minuts i circular (7,8 km); la Ruta del Rocar (6,1 km), i la Ruta de l'Aigua (7 km). Un altre municipi que està apostant molt pel senderisme com a part de la seva oferta turística és Lloret de Mar, que està preparant un desplegable sobre els senders que es poden fer al municipi.

L'alcalde d'Hostalric i portaveu del grup de CiU al consell, Josep Antoni Frias, és un dels que més aposta pel senderisme en la dinamització de la comarca. Un dels seus objectius és impulsar la Ruta de la Tordera, que uniria les poblacions de la Selva marítima amb la interior, però és un projecte a llarg termini que encara no ha arrencat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia