Societat

Interior rehabilita els vuit mossos del cas Raval

Els agents implicats en la mort de Juan Andrés Benítez es reincorporen al servei però són apartats de la comissaria de Ciutat Vella

Els policies no faran feines de patrullatge al carrer

Ho va advertir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en la seva última compareixença al Parlament: en funció de l'evolució de la instrucció del cas Raval –la mort de Juan Andrés Benítez després d'una detenció policial al carrer Aurora–, el capteniment del departament envers els agents implicats es podria endurir o relaxar i, finalment, s'ha optar per aquesta última via. La conselleria va emetre ahir un comunicat explicant que s'ha rehabilitat els vuit agents apartats del cos, dos dels quals són caporals, deixant sense efecte la suspensió de sou i feina i reincorporant-los al servei policial actiu.

A efectes pràctics, es traca d'una modificació de les mesures cautelars que es van aplicar el 4 de novembre passat, coincidint amb la decisió de la jutgessa del cas d'imputar-los, ja que la conselleria ha decidit canviar de destí els vuit agents, que, d'aquesta manera, deixaran d'estar assignats a la comissaria de Ciutat Vella. El departament no va informar del nou destí dels policies, però sí que va transcendir que cap d'ells es reincorporarà al patrullatge de carrers.

En la nota de la conselleria, s'informa que la modificació de les mesures cautelars s'ha pres tenint en compte les declaracions del agents en seu judicial, la modificació de l'informe de la Policía Nacional i, sobretot, l'informe definitiu de les causes de la mort de Benítez, en què s'estableix que difícilment es podrà establir una relació de causa efecte entre els cops que li van donar la policia i la mort.

El nombre total d'agents imputats per aquest cas és de deu. Pel que fa als altres dos, només en un cas –el de l'agent que va netejar el toll de sang que va deixar la víctima al carrer– també es va aplicar una mesura cautelar consistent en un canvi de destí.

En conèixer la notícia de la rehabilitació dels vuit agents, el portaveu del sindicat SAP–UGT, Valentí Anadón, va considerar que es tractava d'una mesura “lògica pel ritme processal que porta el cas” i, en aquest sentit, va destacar “el relat coherent dels companys”. Aquest portaveu sindical va assegurar que la mesura referma la versió que del cas ha donat la policia des d'un primer moment.

Anadón també va valorar la investigació que du a terme un jutjat del Vendrell per la mort d'un detingut a comissaria i va destacar que, en aquest cas, la praxi policial va ser “impecable”. Segons Anadón, en l'afer del Vendrell, la imputació respon a una qüestió “tècnica i de garantia processal”.

LA XIFRA

10
mossos estan imputats en el cas del Raval, dels quals 9 tenen mesures cautelars dictades per Interior.

Declaracions pel cas del Vendrell

El jutjat d'instrucció número 2 del Vendrell va prendre declaració ahir als vuit mossos d'esquadra imputats per la mort d'un home, Yassir Yonoussi, de 29 anys, el passat 31 de juliol als calabossos de la comissaria de la capital del Baix Penedès. Les causes de la mort van ser, segons l'autòpsia del cadàver, una reacció adversa a la cocaïna sumada a l'estrès de la mateixa detenció.

La conselleria d'Interior sempre ha defensat que l'actuació dels agents en aquest cas va ser ajustada al reglament i que en cap cas hi va haver mala praxi. Dijous, ja van declarar, també en condició d'imputats, els dos sanitaris que van examinar la víctima i van ratificar que no havien detectat mala praxi. Familiars i amics de la víctima es van concentrar fora del jutjat reclamant justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia