Societat

Estalviar llum és possible

factura

Els experts recomanen ajustar la potència a les necessitats de la llar

El 60% de la despesa és per la calefacció i l'aigua calenta

En els últims sis anys, la factura de la llum ha pujat més del 70% i no sembla que ningú pugui posar fre a aquesta carrera ascendent que ja ha condemnat a una situació de pobresa energètica un milió de catalans. Són famílies que no només tenen dificultats per poder arribar a final de més, sinó que ja no es poden permetre encendre el llum, posar en marxa la calefacció o dutxar-se amb aigua calenta.

Més enllà d'aquestes situacions extremes, però, la imparable pujada de l'electricitat, amb controvertides subhastes i decisions governamentals que no s'entenen, ha despertat un sentiment d'indignació entre l'opinió pública i ja han començat a aparèixer iniciatives per intentar pagar menys llum, com ara les plataformes Vull pagar menys llum o Baixa la potència de llum. L'objectiu és buscar fórmules per reduir al mínim el consum i la factura elèctrica. I, tal com asseguren empreses especialitzades en eficiència energètica, com ara Ecoserveis o Circutor (vegeu el gràfic), l'estalvi no només és possible sinó que es pot aconseguir amb alguns consells molt fàcils d'aplicar.

Però abans de començar a estalviar en el consum de l'energia, el més important és repassar amb deteniment la pròpia factura perquè sempre és possible economitzar variant les condicions de la tarifa contractada. “S'ha de mirar si tens una comercialitzadora d'últim recurs que ofereix la tarifa que marca el govern i que es publica al BOE o una del mercat lliure, que pot oferir una oferta interessant però requereix un major seguiment per part de l'usuari perquè funcionen com les empreses de telefonia mòbil”, explica Marta García, responsable de projectes d'Ecoserveis.

Cinc comercialitzadores

Les cinc grans comercialitzadores que ofereixen tarifa protegida són Iberdrola, Endesa, Unión Fenosa, EON i Hidrocantábrico, però a banda n'hi ha un centenar més al mercat lliure, entre elles algunes cooperatives que també intenten oferir una tarifa protegida. “Al final, sortir d'aquest cercle ha de ser una decisió personal, però la gent ha de saber que si en surten no podran tornar a tenir una tarifa d'últim recurs”, explica l'enginyer industrial de l'empresa Efiener, Enric Montseny. En qualsevol cas, sempre s'ha de mirar la potència contractada i aquesta es pot ajustar a les necessitats de cada família, tenint en compte que una rebaixa de dos trams pot implicar un estalvi de més de 100 euros a l'any. “A més potència contractada, més capacitat de tenir connectats més electrodomèstics alhora, però això no és necessari, cal ajustar el consum al màxim”, subratlla García, que assegura que moltes famílies tenen contractada una potència de 9,2, “que no és necessària si no es té una discoteca a casa”. Amb una potència mitjana, de 4,4 Kw, seria suficient.

Pel que fa als consells per estalviar en l'ús que fem de l'energia, Montseny té clar que “es tracta de sentit comú, de tornar als hàbits de fa 30 o 40 anys, posar fi a la cultura del llum encès, comprar electrodomèstics amb eficiència energètica, tenir l'habitatge ben aïllat...”, enumera l'enginyer.

I les xifres ho demostren. Perquè canviar un electrodomèstic vell per un de nou pot implicar un estalvi d'entre el 20 o el 30 per cent. I vigilant en l'ús de la calefacció de l'aigua calenta, que representa el 60% de la despesa energètica, també pot rebaixar substancialment la factura. El termòstat ha d'estar entre 19 i 21 graus i l'aigua calenta a 35 graus màxim, “sempre tenint en compte que per cada grau es pot estalviar un 7% en la factura”, diu Marta García.

Els experts també insisteixen a no deixar els aparells en stand by. Sembla una anècdota, però desconnectar els equips pot significar un estalvi de 50 o 60 euros a l'any.

L'electricitat és ineficient per definició per escalfar l'habitatge. Seria ideal una caldera de biomassa o gas, però si eco-nòmicament és inviable, Montseny recomana els radiadors d'oli tèrmic.

A l'hora d'estalviar electricitat, també hi ha alguns tòpics que s'haurien d'anar trencant. Com aquell que diu que el fluorescent de la cuina millor deixar-lo encès perquè si l'apaguem i l'encenem encara gasta més. “La norma ha de ser que quan es deixa una estança s'ha d'apagar el llum”, diu García. Tot i així, Montseny reconeix que hi ha una base de veritat en aquestes dites. “Sembla lògic que un llum que s'encengui i s'apagui molt sovint tindrà una vida útil més curta.”

LES XIFRES

100
euros
és la quantitat de diners que es pot arribar a estalviar a l'any si es baixen dos trams la potència contractada.
60
euros
es pot reduir la factura elèctrica a l'any si s'és curós i es desconnec-ten els equips en lloc de deixar-los en ‘stand by'.

L'opció de l'abonament social

Amb l'entrada en vigor de la tarifa d'últim recurs (TUR) el dia 1 de juliol del 2009, el govern va posar en marxa un abonament social amb la voluntat de protegir les persones en situació de vulnerabilitat. Segons la llei, es poden acollir a aquest abonament quatre col·lectius: aquelles persones que tinguin contractada una potència inferior a 3 kw, els pensionistes amb una prestació mínima, les famílies nombroses i aquestes llars on tots els seus membres estiguin en una situació d'atur. Els abonaments tenen una vigència de dos anys i s'han d'anar renovant. Els beneficiaris gaudeixen d'un descompte aplicat pel govern sobre la TUR, que implica la congelació de les tarifes aprovades pel govern.

Tot i que l'abonament social està contemplat en el reglament de la TUR i que des de l'administració s'assegura que la Seguretat Social envia cartes als pensionistes perquè s'hi puguin acollir, per moltes persones és un tema desconegut. “Hi ha molts usuaris que ho podrien tenir i no ho demanen perquè no ho saben”, diuen des de Benestar i Desenvolupament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.