HABITATGE
La PAH de Banyoles també vol sancions pels pisos buits
La petició, que es debatrà en el pròxim ple municipal, té el suport de tots els grups de l'oposició
El ple municipal de Banyoles de dilluns debatrà una moció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) en què es demana que l'Ajuntament faci un cens dels habitatges que fa temps que estan buits de manera injustificada i que, si escau, multi els propietaris, que en molts de casos –segons calculen els promotors de la proposta– són bancs. La moció la defensaran els partits de l'oposició (Junts per Banyoles, la CUP i ICV), mentre que CiU (que governa amb majoria absoluta) ahir encara no havia decidit el seu vot. L'alcalde, Miquel Noguer, va evitar especular sobre quina serà la decisió. Va recordar, però, que ja estaven fent gestions amb els propietaris perquè cedeixin pisos.
“No entendríem que CiU no hi donés suport, no sé quin argument donarien”, va avançar un dels membres de la PAH que van entrar la moció en el registre del consistori.També va indicar que l'Ajuntament de Banyoles té només sis habitatges per a necessitats socials, una xifra que –segons van dir– és totalment insuficient.Com en les mocions aprovades en altres ajuntaments, la de Banyoles basa la seva argumentació en la llei del dret a l'habitatge de Catalunya, que defineix com a “anòmala” la situació d'un habitatge que estigui desocupat de manera permanent i injustificada, i que preveu sancions de fins a 900.000 euros per als propietaris. En el cas de Banyoles, on no existeix un cens d'aquests habitatges, es proposen multes de fins a 100.000 euros.
La moció arriba en un moment de tensió en les relacions entre la PAH i l'equip de govern, després que la plataforma abandonés la taula de l'habitatge perquè considera que no compleix els seus objectius.
Es constitueix la PAH de la comarca de la Garrotxa
Una setantena de veïns en risc de desnonament van assistir a Olot a l'assemblea constitutiva de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de la Garrotxa, que han posat en marxa un grup de persones vinculades a moviments socials de la comarca i que, en diverses ocasions, han dut a terme actes de reivindicació d'un habitatge digne per a tothom. El col·lectiu de persones en perill de desnonament és molt nombrós a la comarca, segons aquesta nova entitat. Atenent solament a la ciutat d'Olot, es calcula que hi ha més de 3.000 habitatges buits i que, durant el 2012, es va produir el desnonament d'un total de 102 famílies olotines.