Societat

Demà fa 75 anys del bombardeig de Xàtiva

DES DE LA TRONA

El diu­menge 9 de febrer, pas­sat, ens aplegàrem uns cen­te­nars de per­so­nes a l'estació de Xàtiva, entorn a l'escul­tura de Miquel Mollà, “L'Aixo­pluc”, per remem­brar el bom­bar­deig de l'estació de Xàtiva, el 12 de febrer de 1939. Aquest bom­bar­deig fei­xista, amb més de 150 per­so­nes mor­tes i 300 feri­des —junt a l'incendi de Xàtiva cre­mada el 1707 per les tro­pes borbòniques de Felip Vé després de la bata­lla d'Almansa i l'assas­si­nat de mau­lets— fou un dels fets més luc­tu­o­sos i sag­nants de Xàtiva i del País Valencià, al llarg de la nos­tra moderna història. Sens dubte, el bom­bar­deig de l'estació de Xàtiva fou el pit­jor del tot el segle XX.

Aquest bom­bar­deig estratègic fei­xista con­tra l'estació de Xàtiva, el 12 de febrer de 1939, fa 75 anys, fou un fet atroç, cri­mi­nal i sag­nant, sem­blant al de Guer­nica, Figue­res, Hiros­hima o Dres­den, total­ment inútil; una atro­ci­tat gratuïta i cruel, per ater­rir a la població civil, just quan la Guerra Civil, pro­vo­cada pel colp d'estat mili­tar de Franco, estava arri­bant a la seua fi. Fou una manera de dei­xar la marca de bru­ta­li­tat i ter­ro­risme d'estat que carac­te­rit­za­ria els règim tota­li­tari fran­quista durant quasi qua­ranta anys.

L'his­to­ri­a­dor i ex-alcalde de Simat, Eladi Mai­nar, va lle­gir un mani­fest con­tra el bom­bar­deig de Xàtiva i va fer una reflexió perquè mai més tor­nen a pas­sar fets sem­blants. El diu­menge 12 de febrer de 1939 va nàixer un dia asso­le­llat, però, el dia es tornà fosc anun­ci­ant la nit del llarg túnel de la dic­ta­dura; de lle­vant, per on naix el sol que ens dóna vida i la llum, aquell dia trist i fúnebre, no vingué cap vida ni cap llum, només la mort. Arri­ba­ren pel Nos­tre Mar, 5 avi­ons ita­li­ans de les Bale­ars car­re­gats de bom­bes que des­car­re­ga­ren sobre l'estació de Xàtiva i fou l'encar­nació del ter­ror, una pluja de foc i mort, una car­nis­se­ria de sang i carn escam­pada, l'infern de Dant per terra, dones, homes, infants, sol­dats que venien del front d'Extre­ma­dura per tor­nar a casa vençuts i der­ro­tats... Mata­ren l'alè, els som­nis i la vida de la gent, en el que es coneix el “Guer­nica valencià”, tot i que no hi hagué cap Josep Renau que li encar­re­gara a un Picasso cap obra d'art que immor­ta­lit­zara el pànic i el ter­ror que sofrí Xàtiva el 12 de febrer de 1939; eren les bom­bes que que­ien sobre unes vícti­mes, —les agre­di­des pel bom­bar­deig— que no desit­ja­ven cap Guerra, ni la volien, ni l'havien ini­ciat ni pro­vo­cat, ni tenien cap culpa ni res­pon­sa­bi­li­tat.

No obs­tant, les vícti­mes pati­ren un crim con­tra la huma­ni­tat i la civi­lit­zació perquè en tots els con­ve­nis inter­na­ci­o­nals es con­dem­nen els atacs a la població civil inde­fensa. Hi havia sol­dats des­ar­mats que tor­na­ven a casa i població civil que anà a rebre'ls i que fou agre­dida cri­mi­nal­ment per ater­rir a la població i acon­se­guir que la dic­ta­dura, a sang, bom­bes, afu­se­lla­ments i foc, fos “plàcida” per als gover­nants fei­xis­tes i cri­mi­nal per als vençuts... Hem de recu­pe­rar la memòria històrica dels 'nos­tres', cal recu­pe­rar l'ideal repu­blicà del País Valencià i una democràcia com cal, hau­ria d'actuar en defensa de totes les vícti­mes. Calen uns polítics amb empa­tia, no només cap als 'seus' morts, sinó també cap als 'nos­tres', els de tots. Cal recu­pe­rar la història i la memòria con­tra l'oblit. No acon­se­gui­ran silen­ciar-nos ni fer-nos callar. Hem de denun­ciar els crims del fei­xisme.

Un dia abans del bom­bar­deig a l'estació de Xàtiva, l'11 de febrer del 1939, bom­bar­de­ja­ren el poble del cos­tat, des de l'estació de Manuel fins al cemen­teri, amb 5 morts i 16 ferits; fou l'assaig per al bom­bar­deig de Xàtiva a l'endemà 12 de febrer. No fou cap casu­a­li­tat, com remarcà Agustí Ven­tura, perquè sabien per­fec­ta­ment el que es feien; el que pre­te­nien era dei­xar la seua bru­tal pet­jada cri­mi­nal per des­mo­ra­lit­zar a la població vençuda que espe­rava la fi de la Guerra. Perquè, mes tard, part d'aquesta població rebera a les tro­pes naci­o­na­lis­tes espa­nyo­les de Franco com “alli­be­ra­dors” i sal­va­dors, d'un ter­ror que havien pro­gra­mat, cau­sat, gene­rat i escam­pat per impo­sar durant molts anys el seu estat tota­li­tari i fei­xista.

Impul­sat pels repu­bli­cans de Xàtiva, ens aplegàrem gent de Xàtiva i els vol­tants de la Cos­tera i d'altres llocs, La Llosa, Genovés, Manuel, Simat, Aielo de Mal­fe­rit, l'Olle­ria, Benigànim, Onti­nyent, València, Sallent... entorn a L'Aixo­pluc per remem­brar el legítim dret de les vícti­mes a ser recor­da­des perquè cada guerra sig­ni­fica el fracàs abso­lut de la huma­ni­tat per resol­dre els con­flic­tes mit­jançant el diàleg i la política. Un grup de taba­lets inter­pre­ta­ren rit­mes que sem­bla­ren sons de bom­bes, del mar­te­lleig del foc, de les morts i de l'hor­ror. Joves polítics de Xàtiva, d'EUPV, de Com­promís i del PSPV, lle­gi­ren una mani­fest con­tra el bom­bar­deig de Xàtiva fa 75 anys i rei­vin­di­ca­ren la memòria de la República al País Valencià, set his­to­ri­a­dors encen­gue­ren el foc de la memòria al cos­tat de L'Aixo­pluc, Rosa Bar­berà, del grup Amunt-Avall Tea­tre inter­pretà un tros man­lle­vat del dar­rer lli­bre Toni Cuca­re­lla, “Dones d'aigua, dones de fang” que retrata la cru­el­tat inhu­mana dels ven­ce­dors i el pos­si­ble envi­li­ment dels vençuts, els fami­li­ars de les vícti­mes de Xàtiva, tan de la ciu­tat de Xàtiva com de Sallent ofe­rien un ram de flors, Josep Aznar i Adolf Gar­cia, vete­rans llui­ta­dors per la democràcia, lliu­ra­ren una corona de llo­rer i flors, s'excusà l'absència dels can­tants Rai­mon i Pep Gimeno el Boti­farra per pro­ble­mes d'agenda, sol­ta­ren coloms sim­bo­lit­zant la pau, toca­ren l'Himne de Riego, però no la Mui­xe­ranga, com s'havia fet altres anys; es posa­ren ban­de­res repu­bli­ca­nes, però cap senyera valen­ci­ana o cata­lana.No obs­tant, es recor­da­ren les man­can­ces de la Guerra, es recordà un bom­bar­deig cri­mi­nal que va ini­ciar una dic­ta­dura naci­o­na­lista espa­nyola geno­cida que encara cueja i s'arros­sega en tant aspec­tes, sobre­tot en cor­rupció i putre­facció ins­ti­tu­ci­o­nal, que s'ha tor­nat metàstasi i en geno­cidi odiós con­tra la llen­gua, la cul­tura, la soci­e­tat i el País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.