Societat

Gastronomia

Els primers fogons dels germans Roca

Els pares dels millors cuiners del món van néixer a Sant Martí de Llémena, on recorden els seus inicis

Representants de tres negocis del poble destaquen la senzillesa d'una nissaga mundialment reconeguda

Joan Rocaha estat fa poc a Cal Ganso i va dir a Burch: “Teniu la mateixa cuina que tenien els pares”

El millor res­tau­rant del món, Can Roca, és al barri gironí de Ger­mans Sàbat, però té els orígens a Sant Martí de Llémena. En aquest poble de 620 habi­tants, hi van néixer els pares dels cui­ners, Mont­ser­rat Fon­tané i Josep Roca, El Jefe. Roca va néixer a Can Rei­xach, men­tre que Fon­tané ho va fer a Can Batista, en una casa, ara en desús, al límit de la comarca de la Gar­rotxa.

A Can Rei­xach, molt a prop de l'ajun­ta­ment de Sant Martí, encara hi ser­vei­xen men­jars. Marta Nas­preda explica que el seu avui, Pere Martí, va aga­far el negoci de la família dels Roca, i que la seva àvia, l'Antònia, va rebre savis con­sells culi­na­ris de l'Ange­leta, la sogra de Fon­tané. “És un orgull pel poble que els cui­ners hagin arri­bat a ser els millors del món”, explica Nas­preda, que ja pre­para el dinar per als cli­ents.

El seu pare, Pere Nas­preda, havia fet de repar­ti­dor. És de la mateixa gene­ració que el pare dels cui­ners, que abans d'aten­dre dar­rere de la barra de Can Roca havia fet de con­duc­tor de l'autobús del barri. “[El Jefe] és com un germà. Tant els pares com els fills man­te­nen la sen­zi­llesa”, explica en Pere, que ja s'ha jubi­lat.

Que el pare dels ger­mans Roca havia fet de con­duc­tor d'autobús en dóna fe una foto­gra­fia pen­jada a la paret d'un altre res­tau­rant de Sant Martí de Llémena. A Cal Ganso, al nucli de Llorà, també estan satis­fets dels èxits i de la humi­li­tat de la nis­saga fami­liar.

A Cal Ganso, els amos, Miquel Burch i Car­men Cuberta, expli­quen que poc abans de Nadal Joan Roca, acom­pa­nyat de la família, van anar-hi a dinar. En Miquel recorda que va ense­nyar la cuina a en Joan. “Teniu la mateixa cuina que tenien els meus pares”, li va comen­tar el xef del Celler de Can Roca.

Burch és la segona gene­ració que duu les reg­nes del bar res­tau­rant de Cal Ganso, que anti­ga­ment havia inclòs, fins i tot, una botiga i una bar­be­ria. Fa càlculs i asse­nyala que molts anys enrere, inclo­ent-hi els de Canet d'Adri, hi havia hagut una vin­tena d'hos­tals a la vall de Llémena.

L'alcalde de Sant Martí, Jaume Bus­quets (CiU), recorda que anti­ga­ment molts dels esta­bli­ments del poble havien llo­gat habi­ta­ci­ons. Bus­quets és de Can Parot, un res­tau­rant de Gra­no­llers de Roca­corba. El seu germà Joan és el res­pon­sa­ble del men­ja­dor. Bus­quets des­taca que el reco­nei­xe­ment del Celler, que va obrir l'agost del 1986, “ha posat Girona i la vall de Llémena en el mapa”.

La ima­gi­nació en un plat

Joan Bus­quets havia tre­ba­llat un any al Celler i cinc a la Torre de Can Roca. Coneix els Roca, tant els pares com els fills. Valora l'atre­vi­ment de la carta del millor res­tau­rant del món. “Al Celler demos­tren tota la ima­gi­nació que poden posar en un plat.” Bus­quets explica que una esca­li­vada, un plat de tota la vida, pot arri­bar a uns nivells impen­sa­bles de sofis­ti­cació.

Sant Martí, un dels qua­tre muni­ci­pis de la vall del Llémena, té cinc nuclis: Llorà, Sant Martí, Gra­no­llers de Roca­corba, les Ser­res i el Pla de Sant Joan. El diu­menge 23 al mig­dia, l'Ajun­ta­ment nome­narà els pares dels Roca fills pre­di­lec­tes del poble i els cui­ners Joan, Josep i Jordi, fills adop­tius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia