Societat

Fer memòria, monuments i monòlits a l'Ebre

L'empremta que la bata­lla de l'Ebre va dei­xar al ter­ri­tori encara és fàcil­ment per­cep­ti­ble. A les dese­nes de quilòmetres de trin­xe­res, amb els seus pous de tira­dor, refu­gis i para­pets, que es con­ser­ven escam­pats pels 800 quilòmetres qua­drats d'aquell camp de bata­lla, cal sumar-hi altres ves­ti­gis fruit de la volun­tat com­me­mo­ra­tiva dels ven­ce­dors. Monu­ments, monòlits i este­les funeràries de tota mena van anar pro­li­fe­rant durant els qua­ranta anys de la dic­ta­dura, impul­sats per dife­rents admi­nis­tra­ci­ons i enti­tats. Cro­nològica­ment, els pri­mers a dur a terme aquest tipus d'acci­ons van ser els vete­rans de la 4a divisió de Navarra. Durant els pri­mers anys de la dècada del 1940 aquesta enti­tat va pro­moure la ins­tal·lació de 32 monòlits als dife­rents camps de bata­lla on havia com­ba­tut. Al front de l'Ebre se'n van ins­tal·lar dos, l'un prop de Prat de Comte i l'altre a la Fata­re­lla, dos dels sec­tors del front on va inter­ve­nir.

El 1953 va arri­bar el pri­mer monu­ment ofi­cial, eri­git per la Dipu­tació de Tar­ra­gona per com­me­mo­rar el 15è ani­ver­sari de la bata­lla al coll del Moro, on el gene­ral Franco va ins­tal·lar el seu lloc de coman­da­ment. La seva inau­gu­ració va ser un acte mul­ti­tu­di­nari, amb la cele­bració d'una tro­bada del Frente de Juven­tu­des i l'edició d'un petit lli­bre com­me­mo­ra­tiu. Set anys després, el 1966, s'inau­gu­rava un altre monu­ment fran­quista a Tor­tosa, sobre les res­tes del pont de la Cinta. La ini­ci­a­tiva va sor­gir del Con­sejo Pro­vin­cial del Movi­mi­ento el 1963, quan es com­me­mo­rava el 25è ani­ver­sari de la bata­lla. Coin­ci­dint amb aquell ani­ver­sari la Ger­man­dat del Terç de Nos­tra Senyora de Mont­ser­rat inau­gu­rava la creu en memòria dels seus cai­guts en la defensa de Vilalba dels Arcs a Qua­tre Camins. El 1968 hi afe­gi­rien el monòlit de la Punta Targa, que es pot con­si­de­rar com el pri­mer monu­ment en memòria de tots els com­ba­tents de la bata­lla.

A més d'aquests monu­ments, en diver­sos indrets del ter­ri­tori es poden tro­bar este­les funeràries dedi­ca­des a mem­bres de la legió Còndor que van per­dre la vida al front de l'Ebre. Repar­ti­des pels ter­mes de Batea, la Fata­re­lla, Gan­desa i Cor­bera d'Ebre se'n van docu­men­tar sis; només dues d'aques­tes con­ti­nuen al seu lloc ori­gi­nal, una d'aques­tes a la ben­zi­nera de Cam­po­si­nes. Un gra­pat de ves­ti­gis dels ven­ce­dors que, en les dar­rers dècades, s'han vist acom­pa­nyats d'altres monu­ments eri­gits per recor­dar els vençuts, en alguns casos, i per home­nat­jar tots els com­ba­tents, en d'altres.

David Tormo Bena­vent



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.