DO Arròs del Delta de l'Ebre. fruits de la terra

Del verd a l'ocre

Si hi ha un producte arrelat a la terra que el produeix, aquest és l'arròs del Delta. Un conreu que des que es va començar a implantar a la zona, a final del segle XVIII, ha anat transformant una terra d'aiguamolls en un mar que va del verd a l'ocre segons l'època de l'any

Hi ha pocs con­reus agrícoles capaços de sobre­viure en terra d'aigua­molls. La sali­nit­zació del sòl i la pro­xi­mi­tat de la capa freàtica han con­ver­tit l'arròs en pràcti­ca­ment un mono­cul­tiu al Delta, on es cul­tiva una superfície que s'acosta a les 21.000 hectàrees, de les quals 14.000 for­men part de la deno­mi­nació d'ori­gen pro­te­git (DOP). Això marca el pai­satge, i el del Delta és una gran pla­nura, que varia de color segons el cicle de l'arròs pas­sant del verd intens de la pri­ma­vera i l'estiu, quan la planta està en crei­xe­ment, fins a l'ocre de final d'agost, quan els grans de l'arròs ja estan pràcti­ca­ment madurs i comença el pas­seig sorollós de les màqui­nes recol·lec­to­res i els trac­tors. A l'hivern hi pre­do­mina el color de la terra fan­gosa i la plata dels camps inun­dats d'aigua en com­pli­ment de les mesu­res agro­am­bi­en­tals. I és que el delta de l'Ebre és també un parc natu­ral i això fa que els arros­sai­res hagin de ser molt res­pec­tu­o­sos amb el medi ambi­ent, un fet que, d'altra banda, també els ha reforçat a l'hora d'obte­nir per al seu arròs el segell DOP. De fet, l'arròs del Delta va ser dels pri­mers pro­duc­tes de Cata­lu­nya a rebre una cer­ti­fi­cació de la Unió Euro­pea. Va ser el 1989 amb la deno­mi­nació de qua­li­tat Arròs del Delta de l'Ebre. Aquest segell es trans­for­ma­ria el 1991 en una indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP) i final­ment, el 2003, la Unió Euro­pea li ator­ga­ria el màxim reco­nei­xe­ment a la qua­li­tat ali­mentària: la deno­mi­nació d'ori­gen pro­te­git (DOP), perquè és un pro­ducte molt vin­cu­lat al seu ori­gen, es troba en una zona deter­mi­nada, amb un micro­clima específic i una història con­creta, a més de com­plir tots els paràmetres de qua­li­tat que mar­quen les nor­ma­ti­ves comu­nitàries. L'arròs que es comer­ci­a­litza com a DOP és l'arròs blanc de cate­go­ria comer­cial extra, que es reco­mana en la pre­pa­ració d'arros­sos secs com ara la pae­lla, i l'arròs bomba, més ade­quat per cui­nar arros­sos cal­do­sos. «Sobre­tot mirem l'homo­geneïtat dels grans, que no se'ns en colin de tren­cats i que siguen tots de la mateixa vari­e­tat», explica el pre­si­dent del con­sell regu­la­dor de la DOP, Fran­cesc Reverté, que com a pecu­li­a­ri­tat culinària de l'arròs del Delta en des­taca «la seua capa­ci­tat d'absor­bir sabors, per la gran quan­ti­tat de midó que conté». De les 50.000 tones d'arròs que anu­al­ment pro­du­ei­xen les dues coo­pe­ra­ti­ves de la DOP –Arros­sai­res del Delta i la Cam­bra Arros­sera del Montsià– la mei­tat es comer­ci­a­lit­zen amb el segell DOP, amb la volun­tat d'incre­men­tar aquesta xifra.

Productors
2.000
Localització
Delta de l'Ebre
Producció anual
25.000 tones que es comercialitzen amb les marques Bayo (Arrossaires del Delta) i Montsià (Cambra Arrossera del Montsià)
Varietats
Arròs extra i arròs bomba
On es poden trobar
www.do-deltadelebre.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.