Societat

El delfinari: veure per creure

L'espectacle que es retirarà esdevé una sessió educativa que mostra als nens les capacitats anatòmiques dels mamífers

Professors de diferents escoles coincideixen en la necessitat d'augmentar l'espai del delfinari

cares tristes, ganyotes, braços plegats i lamentacions van ser la resposta dels infants d'una escola del municipi de Tiana en assabentar-se que l'espectacle de dofins que tot just acabaven de presenciar té data de caducitat.

El Zoo de Barcelona va comunicar abans-d'ahir la inauguració, el 2017, d'un nou delfinari, set vegades més gran, l'obertura del qual planteja una nova problemàtica: les graderies desapareixen i les exhibicions es limitaran exclusivament a mostrar als assistents les tasques d'atenció, cura i maneig dels mamífers.

“Ha estat molt divertit, hem après moltes coses i els dofins també s'ho han passat bé!”, va exclamar emocionat un dels infants de l'escola del Maresme mentre una nena espavilada explicava als companys com havia après a diferenciar els dofins mascles de les femelles durant l'exhibició. L'espectacle és, en definitiva, una sessió educativa que ensenya als nens no només l'anatomia dels mamífers, sinó que també els consciencia sobre la seva preservació i els alerta, entre d'altres coses, sobre el perill que suposa abocar material plàstic al mar. El cuidador especialista del delfinari, Marc Gallardet, remarca el fet que els nens presenten una educació molt visual: “Si ho veuen, el missatge sobre anatomia, biologia i conservació els arriba molt més”, i matisa: “Aprofitem que tenim l'animal per ensenyar als infants a través d'exemples visuals, cosa que els motiva més que no pas aprendre dins d'una aula.” Gallardet explica que d'una banda l'espectacle rep crítiques constants d'associacions animalistes, i d'altra banda és criticat també pel públic més ancià, que es queixa que l'exhibició ha empitjorat amb el temps pel fet d'haver perdut el seu component més exhibicionista que involucrava des de números amb pilotes fins a anelles de foc. “Mai no estaran contents amb el que fem”, conclou el cuidador.

Davant la futura supressió de l'espectacle el 2017, la professora de l'escola del Maresme fa notar: “Una educadora amb qui hem fet un taller previ ens ha explicat que els dofins han de fer igualment exercici, i aquesta és una manera de fer-los fer aquesta activitat que necessiten”, i opina: “Crec, per tant, que està bé aprofitar-ho i fer-ne una exhibició.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.