Un país més desigual
Un estudi alerta de l'augment de la desigualtat a Catalunya
Els joves i les dones, els col·lectius més vulnerables
Els autors del treball denuncien la baixada de la despesa en protecció social
de pobresa
Catalunya és un dels territoris on més han augmentat les desigualtats socials de la Unió Europea. Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen de l'informe sobre l'evolució de les desigualtats socials a Catalunya presentat ahir per Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya i elaborat pel Centre d'Estudis i Recerca Sindical (Ceres).
L'estudi mostra diversos indicadors que permeten radiografiar la situació socioeconòmica de la població de Catalunya i veure'n l'evolució, des d'abans de la crisi econòmica fins a les últimes dades disponibles en els diferents àmbits. L'informe també permet comparar les dades catalanes amb dades del conjunt de la Unió Europea o de l'Estat. Destaca el fet que Catalunya és on té lloc un increment més gran de les desigualtats en els últims anys. Segons
el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, aquest fet és conseqüència de les polítiques d'austeritat que emanen de la Unió Europea.
Unes polítiques d'austeritat que augmentaven al mateix temps que les desigualtats. L'informe també denuncia la baixa despesa en protecció social, un dels principals instruments per a la lluita contra la desigualtat, tant de Catalunya com de l'Estat, sempre inferiors a les de la mitjana dels països de la Unió Europea.
L'estudi mostra com la desigualtat també s'ha fet més important en els dos extrems d'edat de població, fent-la palesa en els més joves i en els més grans, com ara els pensionistes. I és que els pensionistes han perdut en els últims anys poder adquisitiu, ja que les pensions o s'han congelat o han augmentat per sota de l'increment mitjà de l'índex de preus al consum (IPC).
Pel que fa als joves, són el col·lectiu més afectat per l'atur, més de la meitat dels joves no tenen feina, i els que en tenen treballen de manera precària, ja que un 60% ho fan amb contractes temporals i un 40%, amb contractes a temps parcial. Aquesta és una tendència que s'estén per tots els grups d'edat. A més, l'informe del Ceres indica que els joves són els grans damnificats d'un sistema educatiu que no garanteix la igualtat d'oportunitats.
La falta de feina és un dels aspectes que més fan augmentar les desigualtats. L'estudi mostra que s'ha disparat l'atur de llarga i molt llarga durada
–la població en situació d'atur que fa més de dos anys que cerca feina–, que ha augmentat en més d'un 1.000%. I és que, a més, només un 33,1% reben alguna prestació o ajuda pública.
Un altre dels col·lectius que més pateixen la desigualtat són les dones. La diferència salarial entre homes i dones a Catalunya, que ha augmentat d'un 17,9% a un 19,8%, del 2006 al 2011, se situa per sobre de la de l'Estat i de la de la Unió Europea, que en el mateix període es redueix.
Aquest informe demostra que la pobresa ha crescut més a Catalunya que en el conjunt de la UE. A més, manifesta que una quarta part de la població catalana està en una situació de risc de pobresa i exclusió social, i que els pobres són més pobres que abans de la crisi. El treball presentat ahir remarca la figura del treballador pobre que, tot i tenir ocupació, obté uns ingressos per sota del llindar de la pobresa.
L'estudi conclou que els resultats presentats mostren que la crisi no s'ha repartit de manera equitativa. Per exemple, una de les variables estudiades, la de la pressió fiscal, mostra com en el mateix període de referència la pressió fiscal a Catalunya s'ha situat set punts per sota de la mitjana europea, la qual cosa limita la capacitat per lluitar contra les desigualtats socials. Davant d'aquesta situació, els autors de l'informe reclamen “reformes imprescindibles, que no són precisament les que s'han dut a terme”. I és precisament una nova reforma fiscal la que demanen, perquè permeti una major redistribució de la riquesa. Entre d'altres, proposen una renda garantida de ciutadania que asseguri a totes les persones sense ingressos els mínims per a una vida digna.
Així doncs, aquest informe presentat ahir vol alertar de la situació actual a Catalunya i ajudar a fer que esdevingui un país menys desigual.
Gini: l'índex de la desigualtat
L'any 2005, Catalunya estava per sota de la mitjana de la Unió Europea i de l'Estat pel que fa a desigualtat en la distribució dels ingressos entre la seva població, segons l'índex Gini. Aquest índex és l'indicador més utilitzat per comparar la distribució de la renda entre els ciutadans d'un territori. El seu valor oscil·la entre el 0, que suposa màxima equitat en la distribució dels ingressos d'una economia, i l'1, màxima desigualtat. L'informe elaborat pel Ceres mostra com l'any 2011 l'índex Gini de Catalunya arribava al 0,318 i superava així la mitjana de la Unió Europea, que era del 0,306. En canvi, l'estudi mostra com el mateix any Catalunya encara es mantenia en nivells de desigualtat per sota dels de l'Estat (0,350). Dels 12 països de la UE en què s'incrementa la desigualtat durant la crisi, Catalunya, conjuntament amb l'Estat, és on augmenta més l'índex Gini. A més, tot fa pensar que amb la caiguda de l'ocupació i la renda en els anys posteriors a les últimes dades –2011– aquesta situació no haurà millorat.