Societat

Petites grans victòries a l'Hospitalet

El programa L'Hospitalet Acull ha ajudat més d'un centenar de veïns dels barris de Collblanc i la Torrassa a trobar feina en un any

Els responsables constaten que començar a treballar no garanteix sortir de la pobresa

Trobar una feina és, sens dubte, una condició indispensable –tot i que no sempre suficient– per evitar l'exclusió social. No obstant això, el retorn al mercat laboral no és gens fàcil quan, a les dificultats pròpies del moment, s'hi sumen emergències diàries relacionades amb l'alimentació, l'habitatge o el transport, per exemple. Per acompanyar en aquest camí, va néixer el programa L'Hospitalet Acull, una iniciativa liderada per l'associació de veïns dels barris de Collblanc i la Torrassa i per l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), que, durant el darrer any, ha atès 325 persones, el 35% de les quals (en total, 115) han trobat una feina. “La majoria són contractes a temps parcial”, admet la coordinadora del projecte, Helena Sala. “És el que hi ha ara. Malgrat això, ho valorem de manera molt positiva”, hi afegeix. Segons Sala, el 31% dels contractes signats van ser per períodes superiors als sis mesos. La majoria dels que van trobar feina ho van fer en el sector del servei domèstic (43 persones), seguit dels serveis de neteja, magatzems, construcció i manteniment, atenció a les persones, hostaleria i comerç.

Però el que realment preocupa els responsables del programa és que cada cop es fa més evident que incorporar-se al mercat laboral no és sinònim de sortir de la pobresa. “El 52% dels que han trobat una feina encara es troben sota el llindar de la pobresa”, alerta Helena Sala. De fet, a la botiga solidària que també gestionen –i que ha repartit 12 tones d'aliments entre 200 persones–, han hagut d'obrir una nova línia per donar suport a famílies que, tot i tenir ingressos, no els arriben per completar l'alimentació.

L'Hospitalet Acull es basa en el treball de proximitat. “El suport dels veïns és bàsic per detectar les necessitats de la comunitat”, explica la coordinadora del programa. El programa té en compte les necessitats bàsiques que qualsevol persona ha de tenir cobertes abans de sortir a buscar feina en igualtat de condicions que la resta de ciutadans. Per donar-hi resposta, es van posar en funcionament projectes com ara la botiga solidària, l'accés a microcrèdits o l'intercanvi de serveis. “Un microcrèdit pot servir per pagar una factura o també per comprar la targeta de metro que permetrà a una persona arribar a una nova feina”, explica Sala. Tot el que els veïns reben està subjecte a contraprestacions. “Els ajuts s'han de retornar amb temps. Això ajuda a reforçar la xarxa comunitària i augmenta l'autoestima”, assegura Sala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.