Reconeixement de Girona al mestre i polifacètic Jaume Ministral
L'alcalde Puigdemont va descobrir una placa a la casa natal d'aquest personatge a la Rambla
Docent de formació, va excel·lir en múltiples camps
La ciutat de Girona va celebrar un acte de reconeixement i reivindicació d'una de les figures de la ciutat que va destacar en la segona meitat del segle XX: el mestre i polifacètic Jaume Ministral. El consistori va descobrir, ahir al migdia, una placa al davant del número 17 de la rambla de la Llibertat per recordar que és on va néixer Ministral l'any 1914.
Mestre de professió, Ministral va destacar en múltiple camps, com ara la narració, el teatre i els textos divulgatius, així com col·laborant amb diaris i revistes o elaborant guions de ràdio i televisió. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va destacar que “pot semblar un acte senzill, però no ho és perquè, en realitat, és un acte carregat de simbolisme i per fer ciutat”. En aquest sentit, Puigdemont va posar en relleu que “hi ha persones que deixen un pòsit, hi ha gent que excel·leix, com és aquest cas, perquè es tractava d'un gironí universal que va enriquir la ciutat amb estimació i record i va regalar bones estones a milers de famílies de Catalunya”. A l'acte també van assistir l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Lluís Carbó, i Teresa Ministral, filla de l'homenatjat, que va garantir que el seu pare “se sentiria molt honrat pel reconeixement de la ciutat que tant va estimar”. En la mateixa línia, Ministral va explicar que “sempre estava al cas del que passava per aquí, i si a vegades en els seus escrits apareixia alguna crítica era a conseqüència d'aquesta estimació i que alguna cosa no li quadrava segons la visió i el parer que tenia”. L'humor era una de les característiques més habituals de Ministral i en desprenia bona part en les seves obres literàries. L'acte va acabar amb la lectura del pròleg del llibre Ciutat petita i delicada, on ja feia gala del seu humor càustic i irònic per retratar la ciutat que l'havia vist néixer i formar-se fins marxar a Barcelona.
LA FRASE
Del ‘Doctor Caparrós' a la novel·la negra
Alumne de la primera promoció de l'Escola Normal de Girona, va exercir de mestre a Palamós i a Barcelona. A partir del 1940, inicia la trajectòria literària i periodística amb èxits com ara les novel·les policíaques que protagonitzava el psiquiatra Ludwig Van Zigman. Va col·lobrar amb revistes com ara Tururut! i Locus i va ser guionista de la famosa sèrie Doctor Caparrós, entre d'altres. Va morir el 1982.