Mil entitats socials ajuden amb menjar famílies vulnerables
Un mapa recull tota la xarxa de distribució d'aliments per facilitar les donacions
Es pot consultar al web de Benestar
El miler d'entitats socials que en aquests moments distribueixen aliments provinents de fons europeus, de donacions particulars i de subvencions de les administracions estan aplegades enun mapa que es pot consultar a través del web del Departament de Benestar Social i Família. La nova aplicació té un doble objectiu: contribuir a fer visibles i més eficients els serveis de repartiment d'aliments i facilitar les donacions, sobretot per part del petit comerç.
El mapa d'entitats permet fer cerques per municipis o bé per comarques. De cada punt de recollida i distribució d'aliments se n'ofereix l'adreça i el telèfon, així com una pinzellada sobre els col·lectius que se'n beneficien. En definitiva, es tracta de posar-ho fàcil als possibles donants perquè puguin veure amb un clic quines entitats tenen a la seva zona.
“La posada en marxa d'aquesta eina és un primer pas per millorar el model d'aquest servei de distribució d'aliments i poder-lo incloure més endavant en la cartera de serveis socials”, ha informat Benestar Social. És una de les primeres accions de la Taula de Distribució Solidària d'Aliments, en la qual hi ha representats els departaments de Benestar, Agricultura i Empresa i Ocupació, així com la Diputació de Barcelona, les entitats municipalistes, les fundacions dels Bancs dels Aliments, entitats socials, associacions de pagesos i el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya.
Campanyes en marxa
Precisament per evitar que les famílies tinguin problemes d'alimentació, el Banc dels Aliments té en marxa la campanya La fam no fa vacances i la Creu Roja vol recollir un milió d'euros en la que ha anomenat Aliança humanitària per a l'alimentació infantil.
LA XIFRA
El 54% dels més grans de 65 anys, en risc de malnutrició
El 54% de les persones més grans de 65 anys presenten riscos de malnutrició, segons un estudi efectuat amb 200 pacients de deu centres d'atenció primària de Tarragona. Efecte d'una intervenció educativa sobre l'estat nutricional del pacient dependent és el títol de l'estudi que es planteja avaluar si amb una millor formació dels cuidadors es podria millorar l'estat nutricional de les persones grans. La conclusió: en el col·lectiu de més grans de 65 anys hi ha una alta prevalença de malnutrició, que se situa al voltant del 54%. Aquest percentatge, però, encara s'incrementa i pot arribar fins al 67% quan s'analitzen edats més avançades.
Una de les investigadores del centre Idiap, Victòria Arija, assenyala que “la intervenció educativa en els cuidadors fa millorar el consum de determinats aliments, com ara lactis, ous i fruita”, tot i que fins i tot en aquests casos es continua estant lluny de les quantitats recomanades de calci i vitamina E. En l'estudi es van dividir els pacients en dos grups: en un grup es van formar els cuidadors sobre el valor nutritiu, el disseny de dietes saludables i les tècniques bàsiques de la cuina. “La malnutrició en els ancians segueix infravalorada i infradiagnosticada i calen accions preventives sistemàtiques”, opina Arija.